Pacijent leži na stolu, otvoren, a srčani zalisci se zagubili na carini! Neverovatna priča o donošenju organa u Srbiju!
Aerodrom Nikola Tesla, Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

neverovatno

Pacijent leži na stolu, otvoren, a srčani zalisci se zagubili na carini! Neverovatna priča o donošenju organa u Srbiju!

Iz inostranstva povremeno doleti i ljudski organ

Objavljeno:

Osim uobičajene robe, na beogradski Aerodrom "Nikola Tesla” iz inostranstva povremeno doleti i ljudski organ.

Upravo ovakav primer dogodio se u januaru, a carinici na aerodromu kažu da je to bila jedna od najstresnijih situacija u njihovom dosadašnjem radu: bilo je pitanje života i smrti i svaka sekunda je značila.

- Pozvao me doktor i pitao: "Stiže li više taj avion?". Pacijent je u tom trenutku bio pod anestezijom i ležao otvoren na operacionom stolu. A aviona i čoveka koji je nosio srčane zaliske za pacijenta – nema – rekao je Željko Popović, upravnik Carinarnice Beograd.

Putnik koji je nosio srčane zaliske stigao je na aerodrom i predao papire za carinjenje špediteru. Međutim, špediter je, ne pogledavši o čemu je reč, dokumentaciju o zaliscima ubacio u hrpu drugih predmeta koje je trebalo da preda za carinski pregled. Stao je u red za redovno carinjenje u kom ga je našla šefica robne ispostve kojoj je u međuvremenu javljeno da su se zalisci izgubili.

Ubrzo smo uspeli sve da rešimo, zalisci su stigli u salu. Tih pola sata bilo je pakleno. Na sreću, operacija je uspela - objašnjava Popović.

U carinskoj tarifi ljudski organi imaju svoj broj kao i sva druga roba. Međutim, ono što organe razlikuje od ostale robe je ubrzana procedura i hitnost njihovog transporta. Stručnjaci u tim stresnim situacijama moraju da reaguju brzo.

Transplantacija organa
Transplantacija organafoto: Zorana Jevtić

Tokom prošle nedleje devojka iz Vrbasa i mladić iz Zrenjanina otrovali su se pokvarenom hranom iz konzerve, bozulinskim toksinom. Da bi preživeli morali su da prime serum kojeg nema u Srbiji. Lek je na aerodrom stigao avionom iz inostranstva, a košta više od 2.500 evra.

- To su hitne stvari koje najavljujemo i policiji. Obvestimo našeg zaposlenog koji radi na ulasku u zemlju, granična policija omogući da vozilo izađe na pistu i preuzme lekove i organe, a carina overava dokument. Vozilo preuzima serum i pod policijskom pratnjom dovozi lek do pacijenta - objašnjava Rada Stevanović, šefica robne carinske ispostave "Aerodrom Beograd".

Za ulazak organa u zemlju uvek mora da postoji saglasnost ministra zdravlja. Iz naše zemlje najčešće izlaze matične ćelije, plazma, rožnjače i delovi rožnjače, a ulaze veštački organi, serumi, delovi organa, a gotovo je nemoguće da neko vazdušnim putem prošvercuje ljudski organ, ali je prošle godine jedan putnik pokušao da prokrijumčari vakcinu iz Kube.

Bonus video:

PRUŽI RUKU: Podelili smo obrok beskućnicima u prestonici

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.