DA LI SMETE DA UNESETE KUĆNOG LJUBIMCA U GSP? Postoje JASNA PRAVILA o tome, a KAZNE za nepoštovanje će vas ZAPREPASTITI!
Pogledajte šta kažu propisi, Foto: Nebojša Mandić

VELIKA DILEMA

DA LI SMETE DA UNESETE KUĆNOG LJUBIMCA U GSP? Postoje JASNA PRAVILA o tome, a KAZNE za nepoštovanje će vas ZAPREPASTITI!

Pogledajte šta je još zabranjeno u GSP-u

Objavljeno:

Unošenje kućnih ljubimaca u javni prevoz je pitanje oko kojih se putnici i vozači dan danas sukobljavaju, iako je godinama na snazi propis koji se bavi ovom temom.

Koliko ova tema muči mnoge naše sugrađane, najbolje se vidi na društvenim mrežama gde i dalje besni rat zbog snimka iz autobusa na liniji 73, postavljenog još pre nekoliko meseci. Na njemu se vidi da je vozač zaustavio autobus zbog žene koja je u torbi nosila čivavu. Na pomenutom snimku ne vidi se kako se završila svađa vozača i putnice, ali sudeći po komentarima očevidaca, vozač je vožnju nastavio tek kad je policija došla i rekla ženi da ne može sa psom da ostane u vozilu.

I dok se većina pita zašto je vozač uopšte zaustavio autobus zbog tako malog psa u torbi i sa kojim pravom je odbio da vozi, drugi su primetili da se pas nije nalazio u posebnom transporteru...

Sve u svemu, ovaj slučaj ponovo je otvorio pitanje gde je granica, odnosno koga vozači mogu da izbace iz vozila javnog prevoza? Odgovori se nalaze u gradskoj odluci o javnom linijskom prevozu.

Kako piše "Alo", uloga sudije vozaču data je u članu 34 u kojem se kaže da „vozač neće dozvoliti ulazak u vozilo licu koje je vidljivo pod uticajem alkohola, licu čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenja autobusa, kao i detetu do šest godina starosti ako nije u pratnji odrasle osobe“. Malo je doduše nejasno kako vozač može da odredi da li neka osoba boluje od zarazne bolesti, što je takođe navedeno kao razlog za izbacivanje iz vozila.

Nekoliko vozača GSP-a za "Alo" su ispričali da vozač ima obavezu da opomene putnika koji se nedolično ponaša, a ta odluka mu daje za pravo da može reći putniku da napusti vozilo.

Stroga pravila važe i za putnike. Tako je vožnja sa ljubimcima dozvoljena isključivo ukoliko je životinja niža od 40 centimetara i ukoliko je smeštena u posebnom transporteru.

Pritom, kako se precizira u članu 38 te odluke, transporter mora biti zatvoren na odgovarajući način (katancem, bravom ili rajsferšlusom) kojim se onemogućava provlačenje šape, njuške ili bežanje životinja. Za nepoštovanje ove odredbe propisana je i novčana kazna od 6.000 dinara!

Dakle, u vozilima javnog prevoza ne smete da držite ljubimce u rukama ili na povocu. Takođe je važno da znate da je prevoz ljubimaca u transporterima dozvoljen isključivo van saobraćajnog špica od devet do 13 i od 18 sati do ponoći.

Odlukom o javnom linijskom prevozu, koju je usvojila Skupština grada, takođe je zabranjeno ometati vozača, odnosno drugo ovlašćeno lice u vozilu u obavljanju službe, bacati otpatke ili na drugi način zagađivati i uništavati opremu vozila, vozilo i njegove oznake...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.