PRODAJU ZGRADE S LJUDIMA U NJIMA?!? Radnici srpske fabrike s porodicama mole Boga da ne ostanu na ulici! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

Tužne sudbine

PRODAJU ZGRADE S LJUDIMA U NJIMA?!? Radnici srpske fabrike s porodicama mole Boga da ne ostanu na ulici! (FOTO)

Već duži niz godina, u ovim zgradama žive 34 porodice bivših radnika ove firme, kojima je ovo jedini smeštaj koji imaju

Objavljeno: 10:32h

Prodaja imovine građevinskog preduzeća Trudbenik, koje je u stečaju od jula 2011. godine, zakazana je za 26. april. Međutim, mnogo važnija činjenica izostavljena je iz ovog oglasa.

Naime, već duži niz godina, u zgradama ovog preduzeća, na Konjarniku, žive 34 porodice bivših radnika ove firme, kojima je to jedini smeštaj koji imaju.

foto: Filip Plavčić

Naša ekipa uputila se na ovu lokaciju ne bi li smo se bolje upoznali sa čitavom situacijom.

Po dolasku na odredište, prvo smo razgovarali sa Marijom Luković, koja ovde živi sa suprugom već 26 godina, u kako nam je rekla “privremenom smeštaju”.

foto: Filip Plavčić

- Suprug je radio u Trudbeniku skoro 40 godina. Dobio je ovo kao privremeni smeštaj. Mi smo ovo malo uredili kako bi bilo pristojno za život. Šta da vam kažem?! Ovo je strašno šta nam rade. Nema kome se nismo obraćali. Pisali smo dopise svima koji bi nam eventulano mogli pomoći. Prošle godine, u maju, hteli su da nas isele, ali na svu sreću nisu uspeli. Policija je tada blokirala ulicu kao da smo najgori kriminalci. Sve ovo zaista ne izgleda kako bi trebalo, ali mi bolje nemamo i ako nas odavde izbace, nemamo gde. - ispričala nam je vidno uznemirena žena.

Ušli smo u jednu baraku. Na prvi pogled, deluje kao da je u pitanju napušteni objekat, međutim, u roku od par sekundi pred nama se stvorio Slobodan Miladinović.

- Država nam je sve pokrala. Šta god želite, ja ću vam ispričati - rekao nam je Slobodan.

foto: Filip Plavčić

On ovde godinama stanuje bez osnovnih uslova za život. Nema čak ni struju, a ni čime da se ogreje zimi.

- Nemam ništa. Kao što vidite, snalazim se kako mogu. Sturja mi je isključena 2011. godine. Stavili su mi zabranu na penziju koja je i ovako mala. Jedva sastavljam kraj sa krajem. Nema kome se nisam obraćao. Ovde ljudi umiru od muke. Juče nam je jedan komšija preminuo. Znate li vi koji je to stres?! Prepušteni smo sami sebi. Nikoga nije briga šte će biti sa nama! - dodao je on.

Identičnu sudbinu kao i Slobodan ima i porodica Conić, koja ima petoro dece i jedno unuče. Takođe žive u veoma lošim uslovima i jedva se snalaze za život.

foto: Filip Plavčić

- Strašno je ovo što nas je zadesilo. Verujte da ne živimo od kada smo saznali za taj oglas. Molimo Boga da se kupac ne pojavi, inače nam se svima smeši ulica. Mi nemamo kuda. Već dva puta su pokušali da nas isele odavde. Obraćali smo se svima, ali nas niko nikada nije čuo. Nije mi jasno kako neko može da prodaje objekte, a da prećuti da u njima ima ljudi?! Suprug i ja smo radili u toj firmi po 26 godina. Zar nemamo nikakva prava?! Bojimo se da ne bude kao i u Savamali. - rekla nam je Dragica Conić.

Ono što je još tužnije, jeste činjenica da ova porodica osim što živi u konstantnom strahu od gubitka jedinog krova nad glavom, konstantno ima problem ljudima koji žive u njihovom komšiluku.

- Imamo komšinicu čiji je sin narkoman. Ona ga brani i ne prihvata tu činjenicu. Verute da uopšte nije bezbedno da se kačite sa njenim sinom. Već je tu bilo raznih pretnji - ispričala nam je ona plačnim glasom.

foto: Filip Plavčić

Uz nadu da će se sve dobro završiti, polako se rastajemo sa ovim jadnim ljudima koji nam se zahvaljuju što se zajedno sa njima borimo da pravda i istina ugledaju svetlost dana.

Podsećamo da je nemačka kompanija Strabag 2006. godine bila zainteresovana da kupi Trudbenik. Nakon neuspešnih pokušaja da stambene objekte ove firme na Novom Beogradu izuzmu od privatizacije i tako izbegnu ono što su sami nazvali „nerešivim socijalnim problemima“, odustali su od namere kupovine.

Socijalni slučajevi kao posledica prodaje Trudbenikovih objekata na Konjarniku nisu potrebni ni opštini Zvezdara, čiji je predsednik Miloš Ignjatović maja prošle godine poslao stečajnom upravniku molbu da obustavi iseljenja i zajedno sa stanarima nađe rešenje koje će biti u korist obe strane.

Združena akcija Krov nad Glavom je u toku 2017. godine dva puta uspešno odbranila stanare Trudbenikovog naselja na Konjarniku od pokušaja prisilnog iseljenja.

- Dok se adekvatan alternativni smešaj ne nađe mi ćemo nastaviti da ih štitimo. Potencijalni kupci treba da znaju ovu činjenicu i potencijalne troškove koji iz nje proizilaze - kažu iz ovog udruženja.

BONUS VIDEO:

(Tijana Brkić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.