DVA CVETA NA PLOČI, A PRAVDE NI IZ DALEKA: Prošlo je 19 godina od ubistva Slavka Ćuruvije (FOTO)
Godišnjica ubistva novinara, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", Foto: Filip Plavčić

NIKAD ZABORAVLJEN!

DVA CVETA NA PLOČI, A PRAVDE NI IZ DALEKA: Prošlo je 19 godina od ubistva Slavka Ćuruvije (FOTO)

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ

Objavljeno: 15:08h

Godišnjica ubistva novinara, vlasnika i glavnog i odgovornog urednika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije obeležena je polaganjem venaca ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Vence u Svetogorskoj ulici 35 položili su predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir, predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Srbije, rodbina Slavka Ćuruvije, prijatelji i kolege.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić kazao je da i ove, kao i svih prethodnih godina apeluje na državu da nadje i kazni one koji su "usred belog dana, precizno, hladno i profesionalno" ubili Ćuruviju.

Rekao je da ti apeli "obično žive jedan dan" i nikada ne stignu do onih kojima su upućeni, a da "nema političke garniture koja nije obećala rešavanje ubistva".

Vence u Svetogorskoj ulici 35 položili su prijatelji i kolege
Vence u Svetogorskoj ulici 35 položili su prijatelji i kolegefoto: Filip Plavčić

Lekić je istakao da je odustao od namere da kaže da bi bilo u redu da neko od predstavnika vlasti dođe na mesto ubistva Slavka Ćuruvije i izvini se porodici, jer "država sve što je uradila uradila je naopako" proteklih 19 godina.

-Odustao sam, jer sam shvatio da to nije dobra ideja i da je više bizaran nego smislen čin. Možda bi mu takvi kakvi su u nedostatku savesti još i spomenik podigli, kazao je Lekić.

Istakao je da je, s druge strane, 19 godina, koliko se čeka otkrivanje istine i zadovoljenje pravde, kratko vreme da bi se "tek tako zaboravila prošlost".

- Jako kratko vreme da se zaboravi ko je odapeo strelu, ko je opstruirao krivični postupak, ko je dozvolio da pripadnici DB-a sami od sebe uzimaju izjave, ko je zaturao, a ko poturao svedoke, ko je pitanje ko je ubio Slavka Ćuruviju proglasio neprijateljskim pitanjem i ko se hvalio da mu nije žao kada je ubijen, a ko se napio i ko je otkrio treći metak Branke Prpe i ko je taj metak medijski i mučki ispalio, kazao je Lekić.

19 godina, koliko se čeka otkrivanje istine i zadovoljenje pravde
19 godina, koliko se čeka otkrivanje istine i zadovoljenje pravdefoto: Filip Plavčić

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović kazao je da slobode medija i novinarstva ne može biti dok ubice i napadači na novinare nisu kažnjeni.

- Zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistava novinara, čiji rad UNS podržava, danas imamo suđenje ubicama Slavka Ćuruvije. Ohrabruje nedavna izjava predsednika Višeg suda u Beogradu da će to suđenje biti završeno do kraja godine. Nažalost, neka druga ubistva još nisu rešena i ubice nisu kažnjene, kazao je Radomirović i podsetio da je od 1998. do 2005. godine ubijeno 14 kolega, a da za to niko nije odgovarao.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir kazao je da je za njega veoma važno što je prisustvovao obeležavanju 19. godišnjice od ubistva Slavka Ćuruvije.

On je kazao da podržava rasvetljavanje ubistava novinara u Srbiji, dodajući da će nastaviti da prati slučajeve ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović i drugih.

Ukazao je da je nema demokratije bez slobodnog novinarstva, jer je novinarstvo institucija demokratije, a na državi je da mora obezbediti bezbednost novinara.

Na mesto gde je pre 19 godina ubijen Slavko Ćuruvija, došao je i bivši ministar Kulture Ivan Tasovac, kao i poverenik za informacije, Rodoljub Šabić,.

Ivan Tasovac - prijatelj pokojnog Ćuruvije
Ivan Tasovac - prijatelj pokojnog Ćuruvijefoto: Filip Plavčić

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine i još traje.

Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog - javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.