RUSI ŠALjU RAKETE ZA SRPSKE MIGOVE: Dogovoreni i radari koji otkrivaju ciljeve i na 150km!
Foto: Youtube prinscreen

ŽELIMO JOŠ AVIONA

RUSI ŠALjU RAKETE ZA SRPSKE MIGOVE: Dogovoreni i radari koji otkrivaju ciljeve i na 150km!

Do kraja aprila biće potpisan ugovor o isporuci borbenih vozila

Objavljeno:

Udarna pesnica "migova 29", koji su jesenas stigli kao ruska donacija Vojsci Srbije, biće navođene rakete "vazduh-vazduh" koje se lansiraju sa više od 25 kilometara daljine.

Deset srpskih lovaca biće opremljeni i radarima koji otkrivaju ciljeve na velikim udaljenostima - i do 150 kilometara.

Ovi detalji vezani za projekat modernizacije "migova" našli su se na pregovaračkom stolu tokom sastanka ministra odbrane Aleksandra Vulina sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom u Moskvi. Ruska strana, prema saznanjima "Novosti", prenela je srpskoj delegaciji čvrst stav da će pomoći Srbiji da zaokruži oporavak svog Ratnog vazduhoplovstva, ali i oružanih snaga u celini.

- Dogovoreno je da do kraja aprila bude potpisan definitivni ugovor o isporuci borbenih vozila BRDM-2 - navodi sagovornik "Novosti" iz vojnog vrha Srbije. - Vrlo brzo biće okončani i razgovori o donaciji i transportu tenkova T-72, koji će vrlo brzo biti u Srbiji.

Rusko-srpska vojna saradnja najviše će doprineti posustaloj srpskoj avijaciji. Namera državnog i vojnog vrha jeste da "migovi" dobiju najsavremeniju opremu i naoružanje, kako bi na duži rok pokrili zaštitu vazdušnog prostora.

Poznavaoci vojne tehnike navode da će u "migove", bez obzira na nijanse dogovora, biti ugrađen radar dometa većeg od 120 kilometara.

Zahvaljujući njemu srpski lovci pratiće i po 10 ciljeva istovremeno, a imaće mogućnosti da gađaju četiri mete istovremeno. Poređenja radi, "mig-21" koji je više decenija bio kičma jugoslovenske i srpske avijacije, ima radar dometa svega 12 kilometara.

General u penziji, nekadašnji opitni pilot VJ Branko Bilbija kaže da će posle modernizacije i svih modifikacija srpski "migovi" biti u rangu borbenih aviona "četiri plus plus" generacije.

- To podrazumeva ugradnju modernih instrumenata i uređaja. Sistem upravljanja biće osavremenjen tako da će pilot raspolagati svim informacijama potrebnim za sopstveno kao i pozicioniranje protivnika i meta po svim parametrima.

"Migovi" će moći da lete u složenim meteo uslovima, a biće opremljeni i savremenim senzorima, i neuporedivo modernijim sistemom navođenja i vođenja navigacije - objašnjava Bilbija.

ŽELIMO JOŠ AVIONA

SRBIJA je zainteresovana i za dodatno proširenje flote "migova 29", o čemu je već bilo reči u međunarodnim kontaktima vojnih delegacija. Adresa za ovu vrstu pazara jeste Rusija, ali i Belorusija, koja ima veliki broj letelica ovog tipa. Da postoji mogućnost da se srpsko Ratno vazduhoplovstvo dodatno opremi ovim vazduhoplovima delimično je potvrdio i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Pogledajte bonus video :

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.