NEZADOVOLJNI ODNOSOM VLASTI PREMA NIŠLIJAMA : Proglas Autonomnog i slobodnog Grada Niša
Protest u Nišu povodom predavanja aerodroma Konstantin Veliki, Foto: Fonet

proglas

NEZADOVOLJNI ODNOSOM VLASTI PREMA NIŠLIJAMA : Proglas Autonomnog i slobodnog Grada Niša

Njihov cilj je ustavna promena koja bi Gradu Nišu omogućila autonomiju od republičke vlasti

Objavljeno:

Nezadovoljni odnosom Republičke vlasti prema građanima Niša, grupa viđenijih Nišlija osnovala je pokret Autonomni i slobodan Niš, čiji je cilj ustavna promena koja bi Gradu Nišu omogućila autonomiju od republičke vlasti.

Tim povodom, sastavili su sledeći proglas koji prenosimo u celosti:

Mi viđene Nišlije i Nišlijke nezadovoljni smo odnosom republičke vlasti prema građanima Grada Niša a posebno sledećim:

- Samo niška kompanija Filip Moris (bivša Duvanska industrija Niš) učestvuje u budžetu Republike sa blizu 70 milijardi dinara (6% budžeta) dok je budžet Grada Niša 7 puta manji i iznosi oko 10 milijardi dinara.

- Republičkoj vlasti to nije dovoljno pa zahteva da im građani Niša predaju Aerodrom u Nišu vredan oko 6 milijardi dinara potpuno besplatno.

Zbog toga mi građani i građanke pokreta za autonomni i slobodan Grad Niš zahtevamo ustavne i zakonske promene koje će omogućiti ostvarenje sledećih ciljeva:

- Grad Niš dobija ustavom garantovan status autonomnog i slobodnog grada.

- Sva javna preduzeća (uključujući i Aerodrom u Nišu) kao i ostala javna dobra na teritoriji grada Niša u neotuđivom su vlasništvu svih građana Niša.

- Grad Niš ima autonomiju u oblastima ekonomije, upravljanja, kulture, vera i delimično u oblastima zakonodavstva i obrazovanja.

- Država Srbija zastupa Grad Niš u oblastima zdravstva, spoljne politike, unutrašnjih poslova i po pitanjima odbrane.

- Zdravstvene, vojne i policijske ustanove na teritoriji Grada Niša u potpunosti su integrisane u odgovarajuće sisteme Republike Srbije.

- 70% poreskih i akciznih prihoda, kao i prihoda od putarine, sakupljenih na teritoriji Grada Niša uplaćuje se u gradski budžet. Ostatak poreskih prihoda uplaćuje se u budžet Republike Srbije.

- Skupština Grada Niša slobodna je da propisuje jedinstvene poreske stope samostalno i bez konsultacija sa institucijama Republike Srbije, a na predlog Gradskog veća.

- Gradonačelnik Niša, Gradsko veće, direktor i upravni odbori javnih preduzeća biraju se neposredno glasanjem građana svake 4 godine.

- Skupštinu Grada Niša čini 61 odbornik. Izbori za odbornike Skupštine grada održavaju se na svake 4 godine.

- Skupština Grada Niša imenuje članove nadzornih odbora javnih preduzeća.

- 3000 potpisa dovoljno je za raspisivanje građanskog referenduma vezano za sva pitanja u gradu. Građanski referendum raspisuje predsednik Skupštine Grada Niša u roku od 3 meseca od datuma predavanja potpisa. Rezultati referenduma su pravno obavezujući za Skupštinu Grada Niša.

- Građani Niša biraju 10 predstavnika u Skupštini Republike Srbije. Predstavnici se biraju neposrednim glasanjem građana Niša.

- Jedna trećina budžeta Univerziteta u Nišu uplaćuje se iz budžeta grada Niša. Svi studenti rođeni na teritoriji Grada Niša i/ili koji su imali boravak na teritoriji Grada Niša 10 godina pre upisa studija oslobađaju se obaveza plaćanja školarine. Skupština Grada Niša imenuje jednu trećinu članova saveta fakulteta koji se imenuju iz redova osnivača a na predlog Gradskog veća.

Za ostvarenje ovih zahteva borićemo se svim raspoloživim mirnim demokratskim mehanizmima.

U ime pokreta Autonomni i slobodan Niš

Dr Marko Rančić

Bonus video:

VASKRŠNJU LITURGIJU U HRAMU SVETOG SAVE SLUŽIO PATRIJARH SRPSKI IRINEJ

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.