OTIŠLA SAM NA SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NADI DA ĆU NAĆI POSAO: Izašla sam s kesom punom blokčića, hemijskih olovaka i brdom obećanja (FOTO)
Da li je sajam zapošljavanja farsa?, Foto: Filip Plavčić

potraga za šljakom

OTIŠLA SAM NA SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NADI DA ĆU NAĆI POSAO: Izašla sam s kesom punom blokčića, hemijskih olovaka i brdom obećanja (FOTO)

Ne brinite, zvaću ih opet za mesec dana da vidim ko od njih će održati obećanje

Objavljeno:

Većina mladih (tu računamo sve do 30 godina) ima nula dana staža u radnoj knjižici, ili neku mizernu brojku. I dok vlasti barata nekim brojkama i tvrdi da je stopa nezaposlenosti sve niža, većina radno sposobnih je na birou rada.

Da se do posla "lakše" dolazi ako ste partijski angažovani, ili znate nekog ko zna nekog, postalo je sasvim normalno u Srbiji. Ipak, sajmovi zapošljavanja veoma su popularni poslednjih godina.

Ali, do posla na ovaj način dolazi se jako teško, i tome u prilog govore građani koji su sajmove obilazili i po nekoliko puta, ali nikada nisu dobili povratni odgovor. Nije tajna da se sajmovi zapošljavanja smatraju farsom koja služi za promovisanje kompanija i firmi, a ne za zapošljavanje ljudi kojima je posao preko potreban.

Sajam zapošljavanja
Sajam zapošljavanja foto: Filip Plavčić

Odlučili smo da proverimo postoji li šansa da posao dobijete preko sajma zapošljavanja ili da bar da neki poslodavac pozove na razgovor. Sa desetak primeraka CV - ja krenula sam u potragu za šljakom, na sajmu zapošljavanja TOP JOB koji se održava se po deveti put u Belexpocentru.

"Fora" je da na sajmu poslodavci imaju priliku da se sretnu s potencijalnim zaposlenima i na licu mesta ih intervjuišu za posao.

U stvari, tako je predstavljen koncept sajma. Međutim, i ovo se u praksi ispostvilo kao netačno.

Sajam zapošljavanja
Sajam zapošljavanja foto: Filip Plavčić

Naime, čim sam ušla u halu na ulazu me je sačekala ljubazna gospođa. Ali, nije želela da mi ponudi posao, već učestvovanje u nagrdnoj igri sa nagradom besplatnog kursa nemačkog ili engleskog jezika. Na štandovima raznih firmi i kompanija delili su blokčiće, hemijske, kalendare... Ali, nigde nije bilo istaknuto koju struku traže.

Bukvalno svokom posladavcu sam ostavila svoju biografiju i pokušala da saznam ima li vajde od toga. Niko nije imao konkretnu ponudu ili odgovor. Neki su čak zamolili da im obaveznom pošaljem CV i u elektronskoj formi.

Sajam zapošljavanja
Sajam zapošljavanja foto: Filip Plavčić

Najveće gužve su bile na štandovima firmi koje se bave trgovinom. I obično je svaki "intervju" počinjao isto - šta ste završili, šta vas zanima... I to je sve što njih zanima o vama. Nakon toga krenu da vas zasipaju informacijama o njihovoj kompaniji, kako posluju, i kako su, naravno, najprofesionalniji u svojoj oblasti. Dobro kaže ona stara - svako svoga konja hvali...

Na kraju se svaki razgovor završio sa - izvolite blokče i hemijsku. Izašla sam sa puno kesom promotivnog materijala, a da da li je i ovaj sajam zapošljavanja samo farsa, saznaću kada posledavci počnu da me "zivkaju" na razgovore.

Pod uslovom da se neko uopšte javi...

Sajam zapošljavanja
Sajam zapošljavanja foto: Filip Plavčić

Nastaviće se...

BONUS VIDEO:

Jovana Dimitrijević, SPS

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.