Bivši direktor JAT-a: Tužiti Etihad zbog gubitaka Er Srbije
Vujović smatra da je kompanija Er Srbija od početka pogrešno postavljena, Foto: Nebojša Mandić

oštro

Bivši direktor JAT-a: Tužiti Etihad zbog gubitaka Er Srbije

Prema njegovom mišljenju, ambicije koje su postavljene nisu bile realne, jer je tržište Zapadnog Balkana ograničeno

Objavljeno:

Nekadašnji direktor JAT ervejza Predrag Vujović izjavio je da bi ministar finansija Dušan Vujović trebalo da napravi tim i da, u ime Vlade Srbije, tuži Etihad za gubitke koji su nastali u poslovanju Er Srbije.

- Niti se Vlada Srbije ili neko sa strane mešao u način poslovanja Er Srbije. Etihad je sam vodio kompaniju pet godina. Ovako kako sad postoji, ova kompanija nema perspektivu opstanka. Uopšte. Ona samo može da pravi gubitke - ocenio je Vujović, prenosi N1.

On smatra da je kompanija Er Srbija od početka pogrešno postavljena, ali da Etihad nema razloga da se povuče, jer nema trošak.

- Kompanija nije imala perspektivu da opstane u toj varijanti, iz prostog razloga što multinacionalna kompanija kao što je Etihad nikad ne može da napravi nacionalnu kompaniju. To su dve potpuno različite koncepcije - smatra Vujović.

Prema njegovom mišljenju, ambicije koje su postavljene nisu bile realne, jer je tržište Zapadnog Balkana ograničeno.

Bivši direktor JAT, Predrag Vujović
Bivši direktor JAT, Predrag Vujović foto: Youtube printscreen / N1

- S druge strane, ostale kompanije su se u međuvremenu razvile. Od 2000. do 2010. nastalo je 180 novih kompanija. Nije to više era JAT-a iz osamdesetih godina kad smo bili 14. u Evropi, sad je konkurencija mnogo veća - kaže Vujović.

On dodaje da Etihad nema nijedan trošak što se tiče Er Srbije i da nije preuzeo nikakav rizik na sebe, a da je istovremeno apsolutna kontrola vođenja kompanije u njihovim rukama.

- Jako je bitno bilo da se spremi JAT da neko dođe i uloži pare. Mi nismo tu kompaniju spremili, a onda smo doneli odluku 2013. da je ugasimo. Potpuno nepotrebno po mom mišljenju - rekao je nekadašnji direktor.

Govoreći o tome ide li Er Srbija u pravcu "low cost", Vujović kaže da ne možete sami sebe da proglasite i da ne postoji državna kompanija niti ona sa većinskim državnim vlasništvom da je "low cost".

- Jeste porastao broj putnika, ali po drastično nižim tarifama, pa prihoda nema. Nacionalna kompanija može da vozi i bez prihoda, ali ne može država da plaća ceh svih ideja - koncept "moja ideja, vaše pare" ne može dugo da traje - smatra Vujović.

On ocenjuje i da do najavljene isporuke aviona neće doći jer za to nema para.

- To košta milijardu - ističe Vujović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.