BOLNICA JE UPRAVO OTKAZALA SVE PREGLEDE U APRILU JER NEMA DOVOLJNO LEKARA! Kuca li to apokalipsa na vrata Srbije?
Zdravstvo u problemu zbog sve većeg odlaska u inostranstvo, Foto: Shutterstock

Odliv mozgova

BOLNICA JE UPRAVO OTKAZALA SVE PREGLEDE U APRILU JER NEMA DOVOLJNO LEKARA! Kuca li to apokalipsa na vrata Srbije?

Za maj je situacija još neizvesnija

Objavljeno:

Pulska bolnica suočava se s velikim problemom. Otkazani su svi pregledi za mesec april, jer, kako navode u obaveštenju, nemaju dovoljno lekara na dužnosti.

Imaju 170.000 hiljada potencijalnih pacijenata, a u bolnici rade samo dva lekara i povremeno jedan specijalizant.

S obzirom na to da su u deficitu s lekarima, bili su prinuđeni da kapacitet ambulante smanje za 50%. Problem bi mogao da se reši ukoliko bi specijalizanti ostali na klini da rade, umesto što obilaze bolnice po Hrvatskoj.

Situacija nije mnogo bolja ni u Srbiji, gde lekari nakon završenih studija odlaze u inostranstvo zbog uglavnom veće zarade. Po statistici, taj broj je od 2013. godine u stalnom porastu.

Srbija bi takođe mogla da se nađe pred velikim problemom ukoliko Ministarstvo zdravlja ne bude nastojalo da preduzme konkretne mere da zaustavi 'odliv mozgova' u zdravstvu.

Zbog deset godina tokom kojih su bile zamrznute specijalizacije, zdravstvo je u situaciji da mora da nadoknađuje izgubljeno vreme. Godišnje se izda oko 800 sertifikata prakse, koje su lekarima potrebne kako bi mogli da odu u inostranstvo.

U Srbiji postoji 30.000 lekara s licencom za rad

Činjenica da su građani sve nezadovoljniji zbog prevelikog čekanja na pregled, o snimanjima i da ne govorimo. Ona se obično zakazuju mesecima unapred, što sve zajedno daje vrlo sumornu sliku.

Budući zakon, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, predviđa da domovi zdravlja dođu pod direktnu nadležnost Ministarstva zdravlja, u kome kažu da su ovo samo neke od mera da se efikasnije postavljaju dijagnoze i pacijenti adekvatno leče.

Pored ovog zakona, trebalo bi i da budu povećane plate lekarima, što bi moglo da doprinese poboljšanju trenutne situacije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.