PRERUŠILA SE U MUŠKARCA I OTIŠLA NA FRONT: Ova SRPKINJA SE BORILA PROTIV TURAKA, a poptuno je ZABORAVLJENA!
Stana Kovačević, Foto: Wikipedia

HRABRO SRCE

PRERUŠILA SE U MUŠKARCA I OTIŠLA NA FRONT: Ova SRPKINJA SE BORILA PROTIV TURAKA, a poptuno je ZABORAVLJENA!

Obukla je muško odelo i obrijala glavu i tako opstala kao borac na frontu

Objavljeno:

Naša istorija prepuna je hrabrih žena, koje su nas zadužile svojim delima.

Jedna od njih jeStana Kovačević, danas potpuno zaboravljena junakinja Srpsko-turskog rata 1876-1878.

Stana Kovačević iz sela Crnovode u Bosni je zajedno sa svojim suprugom pošla u rat 1876. godine. Nije bilo uobičajeno da žena u uniformi, sa oružjem u rukama ratuje na frontu protiv osmanskih vojnika.

To nije bilo prihvatljivo ni za srpsko rukovodstvo, pa se Stana zbog toga morala prerušiti u muškarca. Obukla je muško odelo i obrijala glavu i tako opstala kao borac na frontu.

U boju na Drini, niko nije posumnjao u njen identitet, ali se ubrzo nakon ranjavanja njenog supruga otkrilo da je među borcima ipak žena. Stana je izgubila mesto u ratnom stroju, jer je bilo nezamislivo da se žena nađe među srpskim vojnicima na liniji fronta.

Zbog vrlo nepovoljne situacije na Moravskom frontu, oni isti koji su udaljili Stanu iz redova drinskih junaka, odlučili su da se žena ipak može javiti kao dobrovoljac i učestvovati u ratu. Za Stanu je to bila prilika da se opet bori za slobodu.

Zadivila je sve svojom neustrašivošću i hrabrošću, zbog čega je i bila nagrađena od strane generala Černjajeva, koji je skinuo medalju za hrabrost sa svojih grudi i predao je junakinji sa Drine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Opanak.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.