NIJEDAN LEKAR SE NIJE POJAVIO NA POSLU! Scena iz beogradskog Doma zdravlja tužna je da tužnija ne može biti (FOTO)
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Ilustracija

pacijenti tu, lekari ne

NIJEDAN LEKAR SE NIJE POJAVIO NA POSLU! Scena iz beogradskog Doma zdravlja tužna je da tužnija ne može biti (FOTO)

Iako se iz dana u dan upozorava na jako lošu situaciju u zdravstvu, boljitak je čini se i dalje samo misaona imenica

Objavljeno: 17:45h
Milica Božinović

Zdravstveni sistem države je u potpunom rasulu. Zdravstvene ustanove po svemu sudeći kubure sa lekarima, a oni koji najviše ispaštaju su pacijenti.

Stomačni virus, glavobolje, virusne infekcije, prehlade, zahvataju sve veći broj ljudi koji do adekvatne terapije teško dolaze. Na sve to, gužve i čekanje da vas izabrani lekar primi, mogu potrajati i po nekoliko sati.

Na Tviteru je osvanula fotografija iz jednog doma zdravlja, i kako je napisano u opisu, pacijenti na pregled čekaju od rane zore. Naime, preko dvadeset pacijenata na raspolaganju ima samo dve doktorke. Korisnica Tvitera podelila je fotografiju iz čekaonice i napisala:

- Sve njih/nas treba da prime dve doktorke, da saslušaju, posvete se, ocene, procene, daju dijagnozu, lek #pakao i svi smo tu od 6h ...

Ovo nije izolovan slučaj. Naime, sve više sugrađana žali se na alarmantno mali broj lekara u domovima zdravlja, ali i na slabu organizacju medicinskih ustanova i nedovoljan broj termina za preglede pacijenata.

Našoj redakciji javilo se nekoliko nezadovoljnih sugrađana koji su imali primedbe na ažurnost medicinskih radnika, ali na mali broj pedijatara.

- Dva pedijatra rade u domu zdravlja, a ažurnost je na veoma niskom nivou. Odvela sam sina po recept, a nakon ravno 3 sata čekanja doktorka je rekla da ne može da izda recept jer je on punoletan. Nisu ni pogledali zdravstveni karton - kaže naša sagovornica.

Novobeograđani takođe imaju primedbe na rad doma zdravlja na Novom Beogradu. Naime, prema rečima naše sagovornice, 2. aprila niko od lekara opšte prakse se nije pojavio na poslu!

- Niko od doktora ošte prakse nije radio, u čekaonici se nije znalo ko je više zbunjen, sestre ili mi pacijenti. Jedan od pacijanata je rekao da će prijaviti ministarstvu ovakav propust, na šta je jedna od sestara rekla da bi to i trebalo neko da učini. Dom zdravlja u bloku 44 na Novom Beogradu, već izvesno vreme gotovo da nema funkciju.

Lekari nisu upoznati sa problematikom pacijenata, na red za pregled mora da se odvoji jedan čitav dan, a i kada dođete na red pitanje je da li ćete "obaviti posao".

Iako se iz dana u dan upozorava na jako lošu situaciju u zdravstvu, boljitak je čini se i dalje samo misaona imenica.

BONUS VIDEO:

Pitali smo građane da li bi ratovali za Kosovo

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.