MUVA MOŽE DA EKSPLOATIŠE VOLA, VO NE MOŽE MUVU: Smrt ministra i profesora potresla je mnoge, a po ovim anegdotama ga pamte studenti (FOTO)
Danilo Ž. Marković, Foto: SAO

sećanje na danila

MUVA MOŽE DA EKSPLOATIŠE VOLA, VO NE MOŽE MUVU: Smrt ministra i profesora potresla je mnoge, a po ovim anegdotama ga pamte studenti (FOTO)

Mahom su se javljali oni kojima je bio profesor, a koji ga se sećaju po lepim trenucima

Objavljeno:

Smrt profesora doktora Danila Ž. Markovića, nekadašnjeg ministra u pet vlada i bivšeg ambasadora u Moskvi, koji je preminuo u 85. godini potresla je, reklo bi se celu Srbiju.

I dok se svi sećaju parole posvećene njemu "Dačo care, ne daj im pare" koja je ostala zabeležena u koletkivnom sećanju nacije iz 90-tih, a "skovali" su je đaci, kojima je štrajk u prosveti odgovarao, pa su ovako ministru poručili da ne da pare profesorima, kako se što duže ne bi išlo u školu.

Po završetku mandata u diplomatiji, dr Marković nastavlja rad na Univerzitetu u svojstvu redovnog profesora za predmet soci­jalna ekologija na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pored angažovanja u izvođenju nastave iz sociološke grupe predmeta (opšte sociologije, sociologije rada i socijalne ekologije) na fakultetima na kojima je bio u stalnom radnom odnosu, dr Marković bio je angažovan kao honorarni profesor i na više drugih fakulteta kako na osnovnim tako i na poslediplomskim (magistarskim) stu­dijama. Tamo je, po svemu sudeći prikupio mnogo simpatija studenata.

Naime, nakon što je Espreso objavio tužnu vest o njegovoj smrti, na tekst su se nizali komentari. U njima su se mahom javljali oni kojima je bio profesor, a koji ga se sećaju po lepim trenucima.

- Izvanredan predavač, sa malom dozom humora kroz predavanje, koje je osvežavalo amfiteatar koji je, uvek bio prepun (med.fak Niš).

Na pravnom fakultetu su mu isekli mikrofon, ali je on i dalje predavao.... - piše jedan od njegovih studenata, dok se drugi takođe nadovezuje anegdotom koja mu je ostala u sećanju:

Komentari studenata
Komentari studenata foto: Printscreen

- Prof. Dr Markovic mi je predavao sociologiju na Višoj Pedagoškoj školi u Nišu 1969.godine. Mnoge anegdote su mi u sećanju.

O eksploataciji: Muva može da eksploatiše vola, vo ne može muvu.

O njegovom imenu: Srednje slovo je sastavni deo mog imena - indeks nije želeo da potpiše ako nije upisano slovo"Z". Moj prvi ispit je sociologija kod prof Makovića. Posle odgovora on me pita: hoćeš 6 ili da te još pitam, ja kažem pitajte me, on me pita a ja odgovorim, on kaze hoćeš 7, ja opet kazem pitajte, odgovorim, on pita hoćeš 8, ja kažem pitajte i sve tako do 9.

Odgovor na pitanje za 10 nisam znao - i tako ostade 9.

Slava prof Danilu Markoviću. - seća se jedan od studenata.

Komentari studenata
Komentari studenata foto: Printscreen

U komentarima su se takođe opraštali od voljenog profesora:

- Pokoj ti duši profesore. Student Policijske akademije, prve generacije

- Da, legendarni profesor Patak Ž. Dača, kako smo ga iz milošte zvali.

- Neka Vam je večna slava i hvala poštovani gospodine profesore Danilo Ž. Markoviću. Bila je čast biti vaš student. Iskreno saučešće porodici Marković.

Komentari studenata
Komentari studenata foto: Printscreen

Milutin Mrkonjić: Dača Marković - večiti optimista

foto: Dragan Udovičić

Pitali smo i Milutina Mrkonjića kako se seća svog kolege, a kazao nam je da je Marković bio "nasmejana i vedra figura, uvek optimista i izvanredan pedagog".

- Imao sam sreću da živimo u istom kraju, na Čuburi. Pamtim ga kao izuzetnog ministra koji je sve rešavao sa osmehom, sa mnogo doze optimizma.Sećam se, evo jedne anegdote, kada je Saobraćajni institut trebalo da dobije licencu, i ja ga zovem i kažem treba mi to da uradimo, a on kaže: Malo jagnje, malo prase, sednemo kod "Orača" i to je završeno. Izuzetno vedra i nasmejana figura. Optimista. Dača Marković - setno se setio Mrkonjić.

Bonus video:

Pitali smo građane da li bi ratovali za Kosovo

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.