RODITELJI, AKO PREPOZNATE OVE SIMPTOME VODITE DETE ODMAH LEKARU: 60.000 dece u Srbiji pati od ovog poremećaja
Foto: AP

danas je njihov dan

RODITELJI, AKO PREPOZNATE OVE SIMPTOME VODITE DETE ODMAH LEKARU: 60.000 dece u Srbiji pati od ovog poremećaja

Rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces su ključni za decu s ovom bolešću

Objavljeno: 15:23h

Danas se obeležava svetski dan autizma, a prema podacima iz 2017 godine pretpostavlja se da u Srbiji ima između 30.000 i 60.000 osoba sa autizmom.

Autizam se javlja tokom prve tri godine života i traje do kraja života.Vrlo je složeni razvojni poremećaj koji se javlja kod dece. Nastaje kao posledica različitih faktora koji utiču na razvoj mozga, njegovu strukturu i funkcionisanje.

Da se razumemo, autizam ne spada u mentalne bolesti. Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja.

Njačešće se ispoljava kroz probleme kao što su:

  • čulno opažanje
  • govor
  • mišljenje
  • i razumevanju socijalnih situacija

Roditelji bi trebalo čim uvide ove simptome da obavezno odvedu decu kod lekara:

Glavne karakteristike autizma

foto: http://autizam.org.rs
  • Koriste ruku odraslog da dođu do onoga što žele
  • Ponavljaju iste reči onako kako ih čuju
  • Prilaze drugima iz pomoć i podrčku odraslih
  • Ne uspostavljaju kontakt sa pogledom
foto: Printscreen/Mashable
  • Imaju neobične poglede
  • Nezainteresovanost
  • Ponačaju se jednolično
  • Smanjena mogućnost za imitativnu kreativnu igru
  • Nemaju interesovanja za drugu decu
  • Govore tako što često ponavljaju isti sadržaj
  • Kada im se neko obraća nereaguju
  • Predmetima se bave na stereotipan način,okreću ij,ređaju ih
  • Povremeno se smeju bez vidljivog razloga

Nažalost lek za autizam ne postoji, ali najbitnija im je podrška tokom celog života da bi ostvarili i omogućili svoj potencijal.

Kontaktirali smo Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom "Autizam Srbije" koji su nam skrenuli pažnju da u Srbiji nema dovoljno školi i ustanova koje im pomažu.

- Što se tiče škola, u prema zakonu Republike Srbije deca sa autizmom mogu da pohađaju redovnu nastavu u osnovnom i srednjem obrazovanju, ali i na fakultetima. Najveći problem u ovoj oblasti jesu nedovoljna edukovanost obrazovnih radnika i nedovoljan broj asistenata u nastavi za učenike sa autizmom. Što se tiče ustanova socijalne zaštite, njih zaista nedostaje u čitavoj Srbiji - i dnevnih boravaka i različitih oblika stanovanja za osobe sa autizmom. Odrasle osobe imaju najmanje mogućnosti i zato je pružanje servisa podrške porodicama čija deca su već odrasla i sistemsko rešavanje pitanja njihovog stanovanja u bliskoj budućnosti prioritet broj jedan našeg Saveza koji ćemo nadamo se realizovati što pre - navodi Sunčica Petrović iz ovog udruženja.

- Autizam je stanje, a ne bolest i zato za autizam ne postoji lek. Deca sa autizmom izrastaju u odrasle osobe sa autizmom. Postoji mnogo programa za pomoć i rad sa osobama sa autizmom ali nijedan nije podjednako dobar i dovoljan za svakoga. Zbog toga u kreiranju individualnih programa moraju da učestvuju svi neposredno zainteresovani: osobe sa autizmom koliko god je to moguće, roditelji, članovi porodice, terapeuti i angažovani stručnjaci. Naučno je dokazano da se ranim prepoznavanjem, te ciljanom ranom intervencijom značajno može poboljšati životni ishod osoba s autizmom - kaže ona.

Sve je više primera iz sveta o osobama sa autizmom koji završavaju škole, fakultete i osposobljavaju se za razna zanimanja, no kako bi to postalo pravilo i kod nas potrebna je podrška društva.

Naša sagovornica dala je savet svim roditeljima čija su deca obolela od autizma:

- U vreme dostupnosti informacija putem Interneta, današnjim roditeljima (posebno onim sa malom decom) jako je teško da isfiltriraju koje su to informacije i terapeutski pristupi zasnovani na dokazima, te kojim stručnjacima i terapijama pokloniti poverenje i dragoceno vreme. Dobra informisanost je veoma važna tokom čitavog života osoba sa autizmom i njihovih porodica, zato ih ohrabrujemo da se umrežavaju sa ostalim roditeljima, razmenjuju iskustva, obrate se u Savez ili u neko od lokalnih udruženja za autizam kojih je danas 16 na teritoriji cele Srbije i dobiju proverene i pravovremene informacije koje im mogu biti od značaja u daljem tretmanu. Na sajtu Saveza postoje odgovori na najčešća pitanja koje nam roditelji godinama postavljaju, ali i veliki broj besplatnih brošura i vodiča koje im mogu pomoći u prevazilaženju svakodnevnih izazova. Takođe, podrška porodice, prijatelja i zajednice je od izuzetne važnosti kada je život jedne porodice u pitanju. Jer, autizam ne pogađa samo autističnu osobu, već čitavu porodicu, i zato je podrška uže i šire porodice, prijatelja, koleha, komšija i ljudi iz zajednice veoma važna - zaključuje ona.

Što se globalnih podataka tiče, u Americi se prema istraživanju na 68 rođenih beba rodi jedna sa autizmom.

Često je spekulisano i dovođeno u vezu davanje MMR vakcine sa autizmom, no to nema naučnu potporu. Autizam je nasledna bolest, a prvi znaci se vide nakon godinu dana od rođenja tj.u periodu pre davanja ove vakcine.

Bonus video:

SRAMOTNO! Hapšenje Marka Đurića Albanci opevali u pesmi!

(Teodora Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.