PSG: Niš se protivi otimanju Aerodroma Konstantin Veliki
Aerodrom u Nišu, Foto: Fonet

SAOPŠTENJE

PSG: Niš se protivi otimanju Aerodroma Konstantin Veliki

"Odluke poput ustupanja gradskih resursa Republici moraju da se donose u korist građana Niša i u dogovoru sa njima"

Objavljeno:

Pokret slobodnih građana Niš izdao je saopštenje povodom odluke gradske vlasti da pokloni državi niški aerodrom. Saopštenje prenosimo u celosti:

"Povodom odluke odgovornih u gradskoj vlasti Niša da niški aerodrom, vlasništvo svih građana Niša, bez nadoknade i bilo kakve koristi za Nišlije, pokloni državi, slobodni građani Niša izražavaju rezignirano neslaganje i bunt protiv samovolje takozvanih predstavnika građana Niša u Gradskom veću.

Odluke poput ustupanja gradskih resursa Republici moraju da se donose u korist građana Niša i u dogovoru sa njima, a ne kaubojski i na prepad, bez bilo kakve povratne informacije o namerama i planovima Republike u vezi sa budućnošću aerodroma i učešćem Nišlija u poslovanju ovog objekta toliko važnog za razvoj grada i regiona.

Preporuka Vlade Srbije koju su lokalni stranački kadrovi primili kao naređenje, nastavak je sprovođenja sistemskog uništavanja kapaciteta preostalih aerodroma u zemlji, a danas potpuno jasno, sve u skladu sa nedavno potpisanim pljačkaškim ugovorom o davanju u koncesiju aerodroma „Nikola Tesla“ francuskoj kompaniji „Vinci Airports“. Počelo je tako što nam je čovek koji je uzurpirao funkciju predsednika države najavio da će niški i druga dva lokalna aerodroma biti ograničena na milion putnika u narednih 12 godina, suprotno mišljenju stručnjaka koji su ovakvu odredbu okarakterisali kao vezivanje ruke Srbiji i uništavanja svih potencijala za razvoj aerodroma Niš, Morava i Ponikve. Da je pljačkaški proces koji bi trebalo da kulminira poklanjanjem aerodroma Beogradu nedavno ubrzan moglo se zaključiti i na osnovu dopisa direktora Aerodroma Vladice Đurđanovića koji je nakon održanog sastanka sa ministarkom Zoranom Mihajlović, članove Nadzornog odbora aerodroma upozorio da, ukoliko postupi po nekim datim preporukama iz Beograda, može da ugrozi poslovanje preduzeća i ugovorene obaveze sa kompanijama. Vlada Republike Srbije je očigledno, nakon ovakvog poteza direktora, rešila da isključi sve posrednike iz ovog procesa i otme imovinu, osnivačka prava, sertifikate i ugovore aerodroma i time raspolaže kao privatnom svojinom.

Predstavnici gradske vlasti su juče javnost obavestili da je niški aerodrom "strateški bitan za državu“ i da nema razloga za brigu. Elektronska kompanija, Železnička radionica, Mašinska industrija, Fabrika pumpi su takođe nekada bili "strateški bitni za državu“. Ruinirane i zapuštene hale ovih preduzeća, kao i desetine hiljade nezaposlenih Nišlija najbolji su svedoci kako su stvari koje su bile "strateški bitne za državu" uvek prolazile u ovom gradu.

Zbog svega navedenog, Pokret slobodnih građana zahteva od odbornika u skupštini grada da zaustave ovo otimanje i na prvoj narednoj sednici, na kojoj bi trebalo odlučivati o poklanjanju aerodroma Beogradu, predlogom izmene dnevnog reda iniciraju postupak za razrešenje gradonačelnika Darka Bulatovića, kao i svih većnika koji su odlučili da svoj stranački interes stave ispred interesa svojih sugrađana.

Zbog opisane uzurpacije niškog aerodroma, slobodni građani Niša podržavaju i današnji protest „Ne damo niški aerodrom!“ najavljen za 17h na Trgu Kralja Milana, uz poziv građanima Niša da se pridruže buntu i zaštite svoje objekte i resurse od bezobraznog otimanja i otuđenja."

BONUS VIDEO: Intervju sa piscem Filipom Grbićem

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.