DANAS BERITE CVEĆE, ALI GA NIKAKO NE UNOSITE U KUĆU! Danas su VRBICE, nasrećniji praznik! (VIDEO)
Običaj je da se danas mladi međusobno daruju cvećem, Foto: Beta

subota pre VAskrsa

DANAS BERITE CVEĆE, ALI GA NIKAKO NE UNOSITE U KUĆU! Danas su VRBICE, nasrećniji praznik! (VIDEO)

Ovaj praznik je isključivo praznik dece

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave jedan od najlepših praznika - Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica. Ovako se priprema za najveći praznik - Uskrs.

Zašto Lazareva subota?

Taj dan se slavi kao Lazareva subota jer se smatra da je tog dana Isus vaskrsao Lazara iz groba. Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe čime se simbolično predstavlja svečani Hristov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali poštovaoci i sledbenici.

Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti koji je nedelju dana pred Uskrs.

U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika. Vaskrsenje Lazarevo naljutilo je prvosveštenike i, kako kaže jevanđelsko predanje, neposredan je povod za odluku judejske skupštine o pogubljenju Spasitelja.

Običaj je da se danas mladi međusobno daruju cvećem
Običaj je da se danas mladi međusobno daruju cvećem foto: Beta / Emil Vaš

Narodni običaji

Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.

Na taj praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Ovim cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.

Ovaj praznik je isključivo praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, donose, svečano obučenu, crkvi, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata.

S obzirom da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

BONUS VIDEO:

DA LI STE ZA ULAZAK SRBIJE U NATO? Šta kažu građani Srbije?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.