OVAJ RATNI INVALID IZ PIROTA ŠTRAJKOVAO JE GLAĐU 2O DANA, a niko se okrenuo nije za njim! (FOTO)
Foto: Printscreen / Twitter / Ivan Mandić

neprestana borba

OVAJ RATNI INVALID IZ PIROTA ŠTRAJKOVAO JE GLAĐU 2O DANA, a niko se okrenuo nije za njim! (FOTO)

Osobe s invaliditetom spadaju u teže zapošljive grupe, a čini se da u Pirotu na njih niko ne obraća pažnju

Objavljeno:
Milica Božinović

Nakon 20 dana, Zdenko Borošek, predstavnik Organizacije za pomoć osobama sa invaliditetom, stao je sa štrajkom glađu ispred Gradske uprave u Pirotu, zbog narušenog zdravstvenog stanja.

Kako kaže, time je želeo da ukaže na tešku finansijsku situaciju osoba sa invaliditetom u ovom gradu, koje su bez posla i žive od socijalne pomoći, jer niko neće da ih zaposli, kao i da skrene pažnju gradskoj vlasti, koja prema njegovim rečima, osobe sa inavliditetom iz ovog grada ne konstatuje, a na njihove apele ne reaguje.

- Na probleme osoba sa invaliditetom u Pirotu niko ne obraća pažnju. Iako sam stao sa štrajkom glađu zbog narušenog zdravlja, nastavljam sa građanskim protestom, ali drugim metodama. Imam pet zahteva prema Vladanu Vasiću, gradonačelniku Pirota, kao najodogovrnijom čoveku lokalne samouprave Pirot. Svi zahtevi tiču se položaja osoba sa inavliditetom u našem gradu. Nemam invaliditet sto posto, ali sam pokušao da svojim zalaganjem i znanjem pomognem ljudima koji su u mnogo goroj poziciji od mene. Ja imam invalidsku penziju, ali mnogi invalidi žive od socijalne pomoći. Pomoću organizacije koju smo osnovali želimo na napravimo projekte, osmislimo radna mesta, da radno angažujemo osobe sa inavliditetom ovde u Pirotu - priča naš sagovornik.

Borošek navodi da je napravio projekat - "Pirot, grad sposobnih ljudi", još 2013. godine i da je vrednost tog projekta bila 200.000 evra. Kako kaže, pet godina traje njegova borba da Pirot bude prvi grad u Srbiji bez ijedne nezaposlene osobe sa invaliditetom.

- Plan je da se svim osobama sa invaliditetom koje se nalaze na listi Nacionalne službe za zapošljavanje, nađe posao u skladu sa njihovim psihofizičkim i zdravstvenim sposobostima. Da rade, i da za taj posao budu adekvatno nagrađani i plaćeni. U prethodnih pet godina gradska vlast u Pirotu je dobila preko sto pedeset različitih zahteva ovog tipa. Ni na jedan nismo dobili odgovor. Ja pronađem konkurs Evropske unije, i uputim njima zahtev da zajedno konkurišemo. Našim projektom, a oni da budu aplikanti, pošto je takva procedura, da za te velike iznose samo lokalna samouprava može da aplicira. A mi kao organizacija da budemo koaplikant. Međutim, nijedan odgovor gradske vlasti iz Pirota u proteklih pet godina nikada nismo dobili. Čak ne žele ni da razgovaraju sa nama - priča Borošek.

U Pirotu je na evidenciji nezaposlenih osoba sa invaliditetom 400 ljudi.

Borošek smatra da problem zapošljavanja ove grupe ljude može da se reši na način koji je to uradila opština Jagodina.

- Lokalna samouprava Jagodine podržala je ideju preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i predvidela zapošljavanje 300 osoba sa invaliditetom u tom preduzeću. Pa možemo i mi onda neki plan da napravimo - kaže Borošek.

Kako navodi, sem građana Pirota koji su došli da mu pruže podršku, iz gradske vlasti niko se nije pojavio, uprkos tome što štrajkuje pred gradskom upravom. Kako kaže, za čelnike grada je pripremio više zahteva.

Borošek od gradske vlasti svojim zahtevima traži sledeće:

- Da se usvoji plan zapošljavanja osoba sa invaliditetom za 2018. godinu.

- Da se odrede odgovorne osobe za realizaciju plana zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

- Izbor jedne osobe sa invaliditetom kao obaveznog člana gradskog veća.

- Sprovođenje građanske icicijative "Pirot, grads lobodnih ljudi"u skaldu sa statutom i pravilnikom o radu Skupštine grada.

- Razrešenje pomoćnika gradanonačelnika Bojana Ranđelovića, zbog obmanjivanja javnosti.

Što se poslednjeg zahteva tiče, naš sagovornik objašnjava da je Ranđelović rekao da Borošek traži direktorsko mesto i time pokušao da ga degradira.

- Obmanjuje javnost. Kaže da mi tražimo novac, da ja hoću da budem direktor. To su čiste gluposti. Mi smo samo tražili da zajedno apliciramo na konkurs EU, gde sam morao da stavim neko ime i prezime, jer ne može da se aplicira ako ne stavite ime i prezime. Pa, ja sve radim volonterski. Hteli su da me blate, ukaljaju moju čast. Zamislite vi da gradonačelnik Pirota ima pet pomoćnika i niko ne nože da nas primi na sastanak.

Dodaje da Organizacija osoba sa invaliditetom u Pirotu broji 39 članova.

- Sve radimo volonterski. Ne želim više da uzmem nijednu osobu sa invaliditetom, i pokušam da pomognem, jer je nemoguće Jednostavno, oni neće ni da razgovaraju sa nama! Ne moguda zavaravam te ljude.

Zdenko Borošek kaže da je štrajkom glađu pokušao da skrene pažnju nadležnih, ali da su oni pokazali da nemaju empatiju prema ljudima sa invaliditetom.

- Nije ih pogodilo što više od 20 dana štrajkujem. Nije ih dotaklo ni kada su se sa mnom pojavile druge osobe sa invaliditetom. Oni su jednostavno ravnodušni. Hteli su da vide dokle ja mogu da idem, kao da su testirali granice moje izdržljivosti. Čak mi je gradnonačelni, gospodin Vasić napisao u poruci da su naši zahtevi nerelani, ali zbog čega su nerealni nije rekao. Ja mu kažem, dajte mi neko zakonsko ograničenje koje osporava ovo što tražimo. Niko o našim problemima ne izveštava, kao da smo poslednja rupa na svirali - priča naš sagovornik dok mu se u glasu smenjuju bes i tuga.

- U Pirotu postoji lokalni radio koji prima novac da izveštava o događajima u Pirotu. Niko nije našao za shodno da pošalje novinara da pita, zašto čovek više od 20 dana štrajkuje ispred gradske uprave. A primaju narodne pare.

Pokušao je i sa obraćanjem višim istancama, ali bezuspešno.

- Pisao sam predsednici Vlade, predsedniku Srbije, ali ništa. Ma, ni odgovor.

Borošek je ratni vojni invalid, kapetan prve klase, dva puta ranjen u borbi na Kosovu 1998. i 1999. godine. U Vojsci je proglašen trajno nesposobnim za profesionalnu vojnu službu. Od trenutne borbe, za koju kaže da je spreman da pogine, neće odustati bez obzira na sve!

BONUS VIDEO:

Osobe sa invaliditetom prodaju uskršnja jaja


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.