HITNA POMOĆ SME DA KORISTI ŽUTU TRAKU SAMO U OVOM SLUČAJU! Da li je to u redu?
Foto: Petar Lazović

pozivi koji život znače

HITNA POMOĆ SME DA KORISTI ŽUTU TRAKU SAMO U OVOM SLUČAJU! Da li je to u redu?

Prema rečima portparolke Hitne pomoći Nade Macure optimalno vreme dolaska Hitne pomoći osam minuta, osim kada je gužva u saobraćaju

Objavljeno:

Ukoliko vam se nekad desilo (a verovatno jeste) da Hitnu pomoć čekate duže od 45 minuta, velike su šanse da će vas ovaj tekst pošteno iziritirati.

Naime, prema rečima portparolke Hitne pomoći Nade Macure optimalno vreme dolaska Hitne pomoći osam minuta, osim kada je gužva u saobraćaju. Ona je napomenula da ambulantna kola tada pale rotaciju, a da Hitna interveniše momentalno kad je u pitanju "crveni poziv".

Pozivi koji zahtevaju trenutno delovanje su pozivi zbog srčanog udara, šloga, hipertenzije, povrede na radu, saobraćajne nesreće, pokušaja ubistva, upotrebe narkotika. Pored toga, postoje i žuti i zeleni pozivi.

Dakle, u slučajevima kad neko ima srčani udar i minuti ga dele od smrti, Hitna pomoć sme da koristi žutu traku.

Naime, zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da vozila Hitne pomoći, policija i vatrogasci smeju da voze žutom trakom samo s uključenim sirenama i rotacijom.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja potvrdio nam je ovu informaciju i naglasio da bi trebalo da dođe do izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Damir Okanović
Damir Okanović foto: Printscreen/YOutube/Nasa Televizija

- Hitna pomoć, prema postojećem zakonu, može da koristi žutu traku samo za takozvane crvene pozive, odnosno pozive prvog stepena hitnosti, kad je pacijentu ugrožen život.

- Međutim, u Hitnoj postoje i pozivi drugog i trećeg stepena. Tada oni nisu životno ugroženi, ali trpe ogromne bolove. Prosto nije u redu da u špicu takvi pacijenti čekaju u kolonama, dok taksi vozila regularno koriste žutu traku.

Bonus video:

MARKO ĐURIĆ SE OBRATIO IZ VLADE SRBIJE: Troje novinara i 5 pravnika odvedeni i satima saslušavani u Peći

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.