Prohujalo Jevremovom: U susret manifestaciji Jevremova ulica susreta! (FOTO)
Jevremova ulica, Foto: Promo

spomenik kulture!

Prohujalo Jevremovom: U susret manifestaciji Jevremova ulica susreta! (FOTO)

Bajrakli-džamija je 1868. temeljno obnovljena i preostala kao jedina aktivna džamija u Beogradu sve do današnjih dana

Objavljeno: 13:15h

Jevremova ulica jedna je od najstarijih i najznačajnijih beogradskih ulica – i po godinama i po spomenicima kulture i po brojnim ličnostima koje su tu živele, radile i obeležile istoriju našeg grada.

Najstariji objekat u Jevremovoj je svakako Bajrakli-džamija koja datira još iz XVII veka, a po kojoj je zapravo u to vreme i današnja Jevremova ulica prvobitno nosila naziv – Barjakli gase. Za vreme druge austrijske okupacije (1717-1739) Bajrakli džamija je pretvorena u katoličku crkvu i služila je u tu svrhu sve do ponovnog turskog preuzimanja Beograda, posle čega je 1741. godine ponovo obnovljena kao džamija.

foto: Promo

Bajrakli-džamija je 1868. temeljno obnovljena i preostala kao jedina aktivna džamija u Beogradu sve do današnjih dana. Kao spomenik kulture od velikog značaja nalazi se pod zaštitom države od 1946. godine.

Najznačajniji spomenik kulture u Jevremovoj ulici je Dositejev licej. Sagrađen je sredinom XVIII veka kao zadužbina Reis-ul-Kutab-hadži Mustafe. Krajem XVIII veka u toj kući nalazio se Francuski konzulat, a 1809. godine u nju se useljava Velika škola. Zgrada je posle Drugog svetskog rata potpuno restaurirana i u njoj se od 1949. godine nalazi Muzej Vuka i Dositeja i kao spomenik kulture od izuzetnog značaja nalazi se pod zaštitom države.

Preko puta Dositejevog liceja, nalazila se prvobitna Jugovićeva Velika škola. Ona se sastojala iz dva dela - starije dvorišne kuće i ulične kuće. U starijoj, dvorišnoj kući 30. septembra 1808. godine Dositej Obradović je otvorio Veliku školu, tadašnju prvu višu školu u Srbiji. Ova zgrada je značajna kao jedna od najstarijih sačuvanih iz XVIII veka i nalazi se pod zaštitom države.

Prva komšinica Dositejevog liceja je kuća poznatog trgovca Miloja Božića. Punu slavu kuća zapravo postiže tek u XX veku - prvo kada se u nju useljava sa ateljeom i stanom čuveni vajar Toma Rosandić, a kasnije postaje slikarska kuća u kojoj su stanovali i stvarali mnogi poznati likovni umetnici. Godine 1951. Božićeva kuća je adaptirana u Muzej pozorišne umetnosti.

Jevremova ulica
Jevremova ulicafoto: Promo

U prostoru oko Dositejevog liceja nalazi se još jedan memorijalni spomenik kulture - kuća Dragomira Arambašića. Istaknuti vajar Arambašić poznat je po brojnim fasadnim skulpturama u Beogradu, a proslavio se svojim delom Buđenje ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić.

Zgrada koja se posebno ističe svojom lepotom je kuća Mihaila Đurića, predsednika Trgovačke komore. Izgrađena je po projektu arhitekte Jovana Novakovića. Kuću krase brojni stilizovani folklorni motivi sa srednjovekovnih zadužbina, a njen ugaoni položaj i lepotu objekta nekada je naglašavala kupola na vrhu zgrade.

U Jevremovoj ulici nalaze se i drugi brojni značajni objekati: Dom porodice Pavlović, zatim Kuća porodice Vladisavljević na uglu Jevremove i Dositejeve, kuća na uglu Jevremove i Francuske u kojoj je živeo Nikola Pašić, ugaona palata nasuprot Kalemegdana u Jevremovoj 2 podignuta 1931. godine po projektu poznatog arhitekte Milana Sekulića i zgrada Prvog parobrodskog društva na uglu Kapetan Mišine i Jevremove.

Jevremova ulica
Jevremova ulicafoto: Promo

Opština Stari grad u nedelju, 1. aprila obeležava praznik Cveti i Dan opštine, jubilarnom, desetom manifestacijom “Jevremova – ulica susreta”. Tog dana Jevremova se zatvara za saobraćaj, a pretvara se u ulicu susreta. Najavljen je bogat program, muzičko-scenski nastupi, defile dece iz starogradskih vrtića, brojne nagrade, više od 170 izlagača... Program počinje svirkom Novosadskog Big Benda u 12 časova na ispred UK “Parobrod”.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.