Tri majke su svoje ćerke ispisale iz ove škole u Srbiji zbog nasilja, a ovo su njihove POTRESNE PRIČE
Nasilje je sve više prisutno po školama, Foto: Shuterstock, Ilustracija

škola ne reaguje, učiteljica se pravi luda

Tri majke su svoje ćerke ispisale iz ove škole u Srbiji zbog nasilja, a ovo su njihove POTRESNE PRIČE

Roditelji tri učenice zrenjaninske OŠ "Vuk Karadžić" ispisali su svoju decu iz škole zbog vršnjačkog nasilja

Objavljeno:

Isidora (10), trpela je nasilje od blizanaca iz istog razreda gde joj je devojčica pretila putem vajber grupe da će je naterati da igra samoubilačku igru do smrti, a dečak udarcem kolenom u stomak izbio vazduh. Pored nje, još dvoje dece bile su žrtve nasilja, tvrde roditelji i optužuju školu za zataškavanje, uprkos nalazima policije.

- Učiteljica zataškava vršnjačko nasilje, institucije ne reaguju, škola preti žrtvama socijalnim radnicima - tvrdi Snežana, Isidorina majka.

Aneta Vukov ispisala je svoju ćerku jer je, kako tvrdi, trpela fizičko nasilje.

- Škola prikriva i zataškava nasilje koje nad decom sprovode vršnjaci. Moje dete su fizički napala tri dečaka iz odeljenja. Dvojica su je držala, a jedan ju je šutirao. Dete je dobilo ogroman hematom na nozi. Posle tog incidenta nismo naišli na razumevanje učiteljice, već je izbacila mog supruga iz učionice. Slučaj nasilja nisu prijavili, zataškali su ga - tvrdi Aneta.

Kako kaže, njeno dete je bilo i žrtva psihičke torture.

- Učiteljica je koristila svaku priliku da detetu dokaže kako ono ne zna i dete je počelo da gubi samopouzdanje. Takve situacije bile su svakodnevne. Ja sam na jednom od razgovora sa učiteljicom dobila "stručno" objašnjenje da mi dete nema karakter, iako je đak prvak. Na moj zahtev učiteljica mi je zakazala razgovor sa školskim pedagogom, koji se nije pojavio, iako smo je čekali duže od sat vremena. Dete smo, na preporuku dečjeg psihologa, prebacili u drugu školu - tvrdi Aneta Vukov.

Milana Kovačević, mama deteta koje je zbog nasilja takođe napustilo školu, kaže da su problemi počeli kad se njena ćerka "suprotstavila drugoj deci koja su takođe bila živahna, ali su im roditelji radili u opštini, ili su bili prosvetni radnici".

- Učiteljica je ponižavala moje dete pred celim odeljenjem, terala ju je da prizna kako je varala na kontrolnom, toliko da je izgubila samopouzdanje i osećala se odbačenom. Dolazila je danima kući plačući, učiteljica me je dovela do toga da ne verujem rođenom detetu, jer sa učiteljicom nije bilo ni moguće ostvariti komunikaciju. Kad god bih nešto rekla, ona bi me poklopila svojom rečju. Kada je dete došlo u totalnom rastrojstvu iz škole u drugom polugodištu, onda smo je ispisali iz "Vuka" - priča mama Milana.

foto: Fonet/Ilustracija

Istu školu morala je da napusti sada već šesnaestogodišnja ćerka Mirjane Starjački, zbog diskriminacije koje je preraslo u nasilje. Mirjana tvrdi da je njena ćerka trpela torturu zato što je usvojena.

- Od prvog razreda doživljavala je diskriminaciju, u početku od jedne devojčice koja je vremenom napravila klan od nekoliko devojčica koje su joj se pridružile. Kako su rasle, uvrede i poniženja su bila sve gori. Kada je stigao pubertet i kada je ona postala svesna šta joj rade “drugari”, obratila se nama roditeljima za pomoć, a mi smo se obratili školi. Na roditeljskom sastanku pročitala sam tekst moje ćerke u kom su bile opisane sve njene patnje i tuga kroz koje je prolazila bez obzira što je bila odličan đak, dobar sportista i dobro i vaspitano dete - objašnjava Mirjana.

Ona je potom saopštila razrednoj i roditeljima da njeno dete neće ići na maturu i da se neće slikati za godišnjak.

- Neki roditelji su predložili da napravimo roditeljski sastanak sa decom, ali posle dva dana direktorica je to zabranila. Mi smo dete povukli iz škole i obratili smo se prosvetnoj inspekciji koja im je naložila da se dete vrati u školu. Nikad nismo dobili napismeno od inspekcije šta su oni uradili, a bilo nam je obećano. Tada su uz direktoricu stali i neki nastavnici, zajedno sa pedagogom. Pretili su nam centrom za socijalni rad, ali u centru znaju koliko smo posvećeni detetu. Na kraju je dobila kaznene ocene iz nekih predmeta, ali to je već bio kraj školovanja i nismo imali više snage da se borimo sa njima. Tužno je što je naše dete posećivalo psihologa, a ne deca koja su spremna da drugima nanesu zlo - zaključuje Mirjana.

Pokrajinska inspekcija utvrdila je da su se roditelji Isidore Ž. povodom žalbi vrlo često susretali s nerazumevanjem i minimalizovanjem problema od nadležnih u školi, te da škola nije primenila sva raspoloživa sredstva da se reši konfliktna situacija.

Bonus video

PRIŠTINA POTPISALA, A NE SPROVODI: Ovo su tačke sporazuma o ZSO koje smetaju kosovskim vlastima

(Espreso.co.rs/ Izvor: Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.