Kada su jednog od najmudrijih Srba pitali šta je politika, dobili su odgovor KOJI I DAN DANAS PARA UŠI!
Spomenik Nikoli Pašiću, Foto: Stefan Jokić

kakav carski odgovor

Kada su jednog od najmudrijih Srba pitali šta je politika, dobili su odgovor KOJI I DAN DANAS PARA UŠI!

Bio je dvostruki gradonačelnik Beograda i jedan od tvoraca Vidovdanskog ustava. Dan-danas važi za jednog od najmudrijih političara u istoriji Srbije

Objavljeno:

Sastavio je 22 vlade u vreme tri kralja: Aleksandra Obrenovića, Petra i Aleksandra Karađorđevića. Ovaj dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Radikalne stranke, bio je tvorac brojih neobičnih definicija i glavni lik mnogih anegdota tog perioda. Jedna od njih govori o novinarima koji su presreli Nikolu Pašića i pitali ga šta je za njega politika.

– Znaš šta je politika?

To ti je kada treba neka slamka da se digne, a ono zapne cela Narodna skupština kao da je neki balvan. A kada ima neki balvan da se digne, onda, znaš, ostanemo Laza Paču i ja da svršimo posao… – odgovorio je slavni radikal.

Reklo bi se da se ova definicija može primeniti i danas i to za mnoge pojmove, ne samo za politiku, jer ljudi imaju običaj da nas ostavljaju same da se mučimo sa „balvanima“.

Njegova uzrečica: ”Može da bidne, ne mora da znači” i dan-danas se čuje u srpskim kafanama, kao svojevrsna interpretacija Ajnštajnovih teorija o relativitetu, primenjenih na stvari obične i svakodnevne.

Bonus video

MOĆNA LAVINA U RUSIJI GUTA SVE PRED SOBOM! Od ovoga nema NIKAKVE odbrane!

(Espreso.co.rs/ Izvor: Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.