SODOMA I GOMORA NA NACIONALNIM TELEVIZIJAMA! Ovih 7 grehova svakodnevno gledamo u RIJALITI FORMI! (VIDEO)
Foto: Printscreen, Ilustracija/Espreso.co.rs

KO OVU DRAMU REŽIRA

SODOMA I GOMORA NA NACIONALNIM TELEVIZIJAMA! Ovih 7 grehova svakodnevno gledamo u RIJALITI FORMI! (VIDEO)

Da li nam rijaliti programi prikazuju sve ono što se zapravo događa, a sa čime šira javnost nije upoznata ili nam propagiraju nove (ne)moralne vrednosti

Objavljeno:

Sve je počelo sada već davne 2006. godine. Pre tačno 12 godina. Srbija je tada imala prilike da se susretne sa dosad neviđenim televizijskim formatom na ovim prostorima i kao i za sve, i tada je javnost bila podeljena - kako je bilo onih za, tako je bilo i onih protiv.

Pogađate, u pitanju je Veliki brat, koji je vremenom pao u zaborav, jer su ga nadmašili novi, konkurentski rijaliti programi. Ipak, svima njima je jedno zajedničko, a to je određeni broj ljudi različitih karaktera u zatvorenom prostoru pod dvadesetčetvoročasovnim budnim okom kamere.

Da ne bude zabune, ovaj model preuzet je iz čuvenog romana Džordža Orvela "1984", koji opisuje ekstremno totalitarno društvo i pojedinca čiji se život nadzire 24 sata dnevno, ali to sada nije tema. Ono čime mi treba da se pozabavimo jeste to šta su nama rijaliti programi koji se emituju već više od deceniju unazad pružili i šta smo iz njih naučili.

Kao što možete da pretpostavite, spisak je podugačak, ali isto tako sve, samo ne pohvalan.

Ako se vratimo u prošlost, setićemo se da je najžešća svađa u Velikom bratu bila kada je tadašnja učesnica Maja Đorđević vikala na NN lice: "Ne diraj, stoko, majmune, ne diraj, nakazo" i to zato što je neko koristio njen peškir.

A šta je danas ono najžešće što imamo prilike da vidimo? Složićemo se, standardi se pomeraju čak toliko da više i nema smisla da se zapitamo šta je sledeće jer nas iznenađuju iz dana u dan, iz sata u sat.

Šta nam se to plasira na televizijama sa nacionalnom frekvencijom?

Lenjost i odsustvo energije - Oni koji redovno prate rijaliti program, znaju da učesnici Zadruge i Parova imaju elana samo kad treba da se svađaju ili ne daj Bože potuku.

Sve ostalo vreme letargija, neaktivnost, sumornost. Do prve svađe.

Luna i Sloba su najneaktivniji učesnici rijalitija
Luna i Sloba su najneaktivniji učesnici rijalitija foto: Printscreen Youtube

Aljkavost i alavost - Svakodnevno svedočimo raznoraznim gadostima koje nam učesnici, kako Zadruge, tako i Parova, plasiraju - od iskorišćenih uložaka u kupatilu do povraćanja u krevetu.

O alavosti i da ne pričamo - oni hranu kriju jedni od drugih jer je kradu međusobno, a isto tako je i ne dele sa drugima.

Svađa, psovke, agresija, nasilje - Ovo su svakako najmnogobrojnije scene koje svakodnevno možemo gledati na malim ekranima. Čujemo toliko brutalne psovke i uvrede kakve nikad ne bismo mogli ni da zamislimo, a onda vidimo i fizički kontakt i obezbeđenje koje razdvaja zavađene strane, i interveniše na pola sata.

Nipodaštavanje braka kao institucije - Hvala Slobi Radanoviću i Luni Đogani što su višemilionskom auditorijumu uspeli da pokažu kako brak nije nešto što je ozbiljno i nešto što treba poštovati, jer su se, zaboga, zaljubili, pa 'ko vele, hajde da pod stotinama kamera ponizimo sve brakove u Srbiji.

Zelenašenje - Ako niste znali, Saška Karan u Zadruzi svojim cimerima pozajmljuje novac i to na kamatu. Ako pozajmiš 300, vraćaš 500. Računica je prosta. Zbog toga ju je Milan Milošević prozvao Saška Kamatarka. Pored toga, Saška zadrugarima prodaje cigarete na komad - jedna cigareta 100 dinara.

Saška je stari rijaliti igrač koji sad već diktira pravila igre
Saška je stari rijaliti igrač koji sad već diktira pravila igre foto: Printscreen Youtube

Nezaštićeni seksualni odnosi - Poznato nam je da se u rijaliti programima rađaju ljubavi ili strasti. Neželjena trudnoća je tu najmanji problem, iako imamo prvu rijaliti trudnicu u Srbiji - Miljanu Kulić.

Javna prostitucija - Mnoge učesnice rijalitija optuživane su za ovo krivično delo, a neke su čak zbog toga i privođene.

Maca Diskrecija redovno učestvuje u rijaliti programima i u više navrata optuživana je za prostituciju
Maca Diskrecija redovno učestvuje u rijaliti programima i u više navrata optuživana je za prostituciju foto: Printscreen Youtube

Ovaj spisak bi mogao da se nastavi u nedogled, ali mi ćemo se ovde zaustaviti. Jedno je sigurno - ne možemo baš ni da očekujemo da u rijaliti programima slušamo o lektirama i lepoj književnosti. Oni valjda treba da predstave realan život.

Da li nam rijaliti programi prikazuju sve ono što se zapravo događa, a sa čime šira javnost nije upoznata ili nam propagiraju nove (ne)moralne vrednosti. Može biti da je to začarani krug. Problem je u tome što se to emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u svako doba dana i noći. Na sreću, izbor postoji - ko ne želi, ne mora da gleda.

Šta vi mislite? Šta je ono najgore što ste videli u rijaliti programima?

Bonus video DR NELE KARAJLIĆ RAZVALIO TORONTO: Uz večne hitove Zabranjenog pušenja svi su pali u TRANS!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.