Otrovane životinje u Banatu, među njima zaštićene vrste (UZNEMIRUJUĆI FOTO)
Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

tuga...

Otrovane životinje u Banatu, među njima zaštićene vrste (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Leševi dve ptice, eje močvarice, koje su zaštićena vrsta, kao i dve lisice, psa, jazavca i dve svrake nađeni su kod naselja Kumane, u Banatu

Objavljeno:

Leševi su nađeni tokom vikenda i obojeni ružičasto, što ukazuje na trovanje smrtonosnim i zabranjenim sredstvima. Policija i inspekcija rade na slučaju, potvrđeno je za 021.

Načelnik Odeljenja za zaštitu staništa i vrsta Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Nikola Stojnić rekao je da je otrov najverovatnije namerno postavljen. Leševi su uklonjeni da se otrov ne bi širio. Mrtve ptice su na analizama u Zavodu. "Ovakav otrov opasan je po sve toplokrvne organizme, a naročito za ljude, dok je šteta ogromna, naročito za strogo zaštićene vrste. Na osnovu statistike, naslućuje se da ovakva nedela uglavnom čine nesavesni vlasnici živine i stoke i nesavesni lovci. Staviti otrov na teren zaista traži goru reč od reči 'nesavesno' - na ovakav način se ne reguliše broj jedinki, već se samo pravi šteta koju je sada već nemoguće ili veoma teško nadoknaditi", naveo je Stojnić. Dodao je da je od početka godine zabeležen veliki broj žrtava ovakvog ili sličnog trovanja na celom području Vojvodine, u stradale su i zaštićene vrste.

foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

"Mi smo čak prestali da se iznenađujemo kad se pojavi novi slučaj, što je poražavajuće. Motivi ljudi koji su spremni ovako da postupe nam nisu poznati jer nikad dosad nismo određenog počinitelja uhvatili i ispitivali o motivima. Nadam se da ćemo uz pomoć nadležnih organa sprečiti širenje ovakve prakse sa nesagledivim posledicama po celu životnu sredinu", upozorio je Stojnić.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Saša Janković

(Espreso.co.rs / 021.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.