MOŽDA DA PROBAJU S ČETVRTIM? Majke koje već imaju troje dece NEĆE DOBITI POMOĆ!
Pomoć koju trenutno roditelji sa više do dvoje dece dobijaju od države su besplatne knjige za treće dete i besplatan vrtić, Foto: Profimedia

to se zove PODSTICAJ

MOŽDA DA PROBAJU S ČETVRTIM? Majke koje već imaju troje dece NEĆE DOBITI POMOĆ!

Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za porodicu, navodi da nove mere populacione politike ne predviđaju nikakve mere za roditelje s decom koja su rođena pre 25. decembra prošle godine

Objavljeno: 27.03.2018. 14:13h
  • 35

Majke koji već imaju troje dece neće moći da dobijaju uvećane roditeljske dodatke, niti je u planu bilo kakva nova finansijska mera države za tu grupu roditelja. Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović u izjavi za "Blic" navodi da će ukoliko rode četvrto dete ostvariti mesečnu pomoć od 18.000 dinara u trajanju od 10 godina.

Slađana Lešnjaković iz Beograda ima troje dece, invalid je i nije zaposlena. Osim besplatnog vrtića za treće dete i dečijeg dodatka od 8.000 dinara mesečno, od države ne dobija nikakvu pomoć.

- Drago mi je što je povećan roditeljski dodatak i bilo je vreme da se država po tom pitanju pomeri sa mrtve tačke. To je veliki podsticaj za buduće roditelje. Međutim, sva naša deca koja su ranije rođena su diskriminisana. Kao što će buduće majke imati troškove za decu, tako ih imamo i mi sada - kaže za "Blic" Slađana.

Ona navodi da je u Srbiji teško živeti sa troje dece i kaže da se svaki dan presabira koliko će potrošiti.

- Mesečna pomoć za treće dete bila bi od velike pomoći - dodaje Slađana.

Kako zna i ume, snalazi se i Jelena Kovačević iz Novog Sada koja ima četvoro dece. Ona za "Blic" takođe hvali nove državne mere za natalitet, ali dodaje da bi država trebalo da pomogne i onim roditeljima koji već imaju troje ili više dece.

- Nisam rađala decu da bi ih neko drugi izdržavao. Moje najmlađe dete ima 10, a najstarije 16 godina. Snalazimo se kako znamo i umemo. Prilagodili smo se - kaže Jelena.

Ona dodaje da za treće dete dobija besplatne knjige, kao i da od grada Novog Sada takođe dobijaju pomoć.

- Imaju besplatnu užinu u školi, a najstariji sin ima besplatnu kartu za gradski prevoz. Takođe, pred početak školske godine Grad nam uplaćuje nam po 6.000 dinara za svako dete - navodi Jelena.

U Srbiji ima svega osam odsto porodica sa troje ili više dece. Da će im država pomoći, ponadali su se kada je u Nacrtu Građanskog zakonika pisalo da će dobijati demografsku nadoknadu u visini minimalca u Srbiji. Udurženje "Majke sa troje dece" je čak i skupilo oko 100.000 potpisa peticije predali ih Skupštini Srbije uz zahteva da taj nacrt uđe u skupštinsku proceduru.

- Od toga međutim nije bilo ništa. Iz Skupštine je peticija prosleđena Ministarstvu pravde, a potom i Odboru za zdravstvo i porodicu, ali ban se tim povodom niko nije javljao. Mi podržavamo nove mere Vlade, ali smatramo da smo diskriminisani - kaže za "Blic" Katarina Kočić iz Udruženja "Majke sa troje dece".

Pomoć koju trenutno roditelji sa više do dvoje dece dobijaju od države su besplatne knjige za treće dete, pod uslovom da su sva tri deteta škoslkog uzrasta, kao i besplatan vrtić za treće dete. Neke lokalne samouprave imaju dodatne mere.

- Jedna niška opština za blizance isplaćuje nadoknadu do njihovog punoletstva, dok Loznica ima istu mere, ali za treće dete - ističe Kočićeva.

Slavica Đukić Dejanović: Rađajte četvrto dete

Država je nedavno donela odluku da značajno uveća roditeljski dodatak u cilju povećanja nataliteta. On će za prvo dete iznositi 100.000 dinara i važiće za svu prvorođenu decu rođenju od 1. jula ove godine. Dodatak će takođe biti značajno uvećan za drugo (10.000 dinara tokom dve godine), treće (12.000 dinara tokom 10 godina) i četvrto (18.000 dinara) dete. Tu pomoć neće dobiti roditelji dece rođene pre 25 decembra 2017. godine.

"Blic" je pitao ministra Zorana Đorđevića da li Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, na čijem je čelu, ima u planu da obezbedi pomoć i roditeljima koji već imaju troje ili više dece neku pomoć, ali on nije želeo da odgovori na naše pitanje.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović foto: Fonet

Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za porodicu, navodi za "Blic" da nove mere populacione politike ne predviđaju nikakve mere za roditelje sa decoma koja su rođena pre 25. decembra prošle godine, kao i da je njihov cilj da podstaknu rađanje.

- Majkama sa troje dece, koji nemaju pravo na uvećan roditeljski dodatak, savetujem da rađaju četvrto dete. Dobijaće pomoć od 18.000 dinara mesečno tokom 10 godina. Po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, rađanje četvrtog deteta bezbedno je i za majku i za dete - poručuje Dejanovićeva.

BONUS VIDEO: Aleksandar je za 365 dana pročitao 300 knjiga

(Espreso.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media