Trebalo bi još da se druži s mozaičarima, da joj objasne kako se to radi: IZLOŽEN UMETNIČKI RAD DRAGICE NIKOLIĆ
Mozaici Dragice Nikolić, Foto: Fonet, Zorana Jevtić

umetnica žena

Trebalo bi još da se druži s mozaičarima, da joj objasne kako se to radi: IZLOŽEN UMETNIČKI RAD DRAGICE NIKOLIĆ

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac ne vidi u ovom radu kvalitetno umetničko delo koje zaslužuje da se nađe na izložbi

Objavljeno: 17:09h

Dragica Nikolić, supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića izabrana je za počasnog člana ULUS-a, a njen rad izložen je na Prvom Bijenalu savremene crkvene umetnosti u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

Na raspisani konkurs za ovu izložbu prijavilo se oko 150 umetnika, likovni stvaraoca, bez obzira na tehniku i žanr u kome se izražavaju, a selekciju stručnog žirija su prošli radovi njih 95. Pored ove selekcije centralno mesto na izložbi zauzeo je rad počasne članice ULUS-a Dragice Nikolić čiji mozaik je smešten nasuprot video bima na kome se emituje prilog o Tomislavu Nikoliću i crkvi koju je sagradio u rodnoj Bajčetini.

Mozaici Dragice Nikolić
Mozaici Dragice Nikolić foto: Zorana Jevtić

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac ne vidi u ovom radu kvalitetno umetničko delo koje zaslužuje da se nađe na izložbi, ali smatra da je ovime učinjen znak pažnje zbog toga što je Dragica Nikolić donacijama pomogla ULUS-u koji je, kako kaže, u teškoj situaciji.

Mozaik Dragice Nikolić
Mozaik Dragice Nikolić foto: Zorana Jevtić

- Ima ona još puno da uči što se tiče mozaika ali ona dobrotvorno radi i bavi se dobročinstvima pa je negde pomogla ULUS-u i ovo je očigledno zahvalnost što je izabrana za počasnog člana i što je njen rad na izložbi. Na žalost ULUS je potcenjen od društva i onemogućeno mu je da radi, a to je značajno udruženje - kaže istoričar umetnosti Nikola Kusovac za "Blic".

Zbog situacije u kojoj se nalazi ULUS, Kusovac smatra da u ovom slučaju ne treba biti strog kritičar, ali kada su u pitanju umetnički dometi Dragice Nikolić, priznaje da ovaj rad nije na nekom visokom nivou.

- Ako me već pitate kao istoričara umetnosti moram da kažem da bi morala još da se druži ili da prođe pored nekog mozaičara da joj pokažu kako se šta radi. Ona je verovatno rešila da mozaik radi za crkvu koju su napravili, ali pre svega ona na tom mozaiku nema naziv, a vi se ne molite samo pred ikonom nego i pred imenom. To je najverovatnije Bogorodica, ali mogla bi da bude i mati Angelina, Sveta Petka ili bilo koja druga svetica, tako da već od toga pa na dalje ima dosta propusta. Ali mislim da ona nije ni imala visoke umetničke ambicije - objašnjava Kusovac.

Mozaici Dragice Nikolić
Mozaici Dragice Nikolić foto: Zorana Jevtić

To što je supruga bivšeg predsednika Srbije izabrana za počasnog člana ULUS-a takođe ne podrazumeva da ona može da izlaže na svim izložbama, te ponavlja da se u ovom slučaju verovatno radi o ustupku.

- Najveći deo članova ULUS-a ne izlaže samo zato što su članovi udruženja. Svi oni podležu određenim stručnim odborima, komisijama, koji pregledaju radove pre nego što se izlože u nekoj galeriji. Zato neki članovi ULUS-a čekaju nekad po pet, šet godina da izlože svoje radove - zaključuje on.

Bonus video:

(VIDEO) KRSTOVDAN U RUSIJI! Pogledajte kako monasi Optinske pustinje za tili čas naprave ogroman krst od leda!

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.