KADA ČUJETE, MORAĆETE DA PROČITATE DVA PUTA! Ko su najveći kupci srpskog oružja i ZAŠTO?
Foto: Ministarstvo odbrane

u tome smo dobri

KADA ČUJETE, MORAĆETE DA PROČITATE DVA PUTA! Ko su najveći kupci srpskog oružja i ZAŠTO?

Stotinu najvećih svetskih proizvođača oružja prošle godine beleži rast prodaje od oko dva odsto, a vrednost trgovine dostigla je 374 milijarde dolara.

Objavljeno: 25.03.2018. 22:56h
  • 25

Čak 58 odsto svetske trgovine prave američke firme. Sjedinjene Američke Države su i glavni kupac srpske vojne industrije, koja je takođe povećala izvoz i to za 17,7 odsto.

Rast prodaje naoružanja je očekivan zbog vojnih operacija koje su u toku i dugotrajnih regionalnih napetosti, ali i zbog novih tehnologija.

Američka kompanija "Lokid Martin", koja je i najveći svetski proizvođač, imala je rast prodaje od 11 odsto zahvaljujući povećanju isporuke lovaca F-35. Prošle godine, srpska namenska industrija ugovorila je izvoz od skoro 888 miliona dolara, a više od pola robe ide u Sjedinjene Američke Države.

"To je oko tri puta više nego što smo imali 2013. godine i taj trend se nastavlja i pokazatelji za prvi kvartal ove godine takođe govore o rastu. Intenzivno je ulaganje u popravljanje tehnologija tih preduzeća, Vlada Srbije je izdvojila značajna sredstva prošle godine i ta investicija se intenzivno implementira", kaže pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović
Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradovićfoto: Fonet

Među najvećim uvoznicima naoružanja i vojne opreme iz Srbije su i Saudijska Arabija, Bugarska, Vijetnam, Kipar, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jedan od najznačajnijih poslova je razvoj raketnog sistema 'Alas' u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vredan 230 miliona evra. U njega je uključen i valjevski "Krušik" koji izvozi 95 odsto proizvodnje.

"Krušik ima ugovorenih izvoznih poslova u vrednosti od 240 miliona dolara i punu uposlenost kapaciteta do 2020. godine. Da bi sve te poslove realizovali u ugovorenim rokovima, imamo 1.703 novozaposlenih radnika u poslednje četiri godine", objašnjava generalni direktor HK "Krušik" Valjevo Mladen Petković.

U 12 preduzeća odbrambene industrije koja su u državnom vlasništvu, zaposleno je 12.000 radnika, a najviše se izvozi municija.

"Srbija je uvažen i kredibilan partner na međunarodnom planu i o tome najbolje svedoči činjenica da je, po istraživanju publikacije i organizacije 'Smol arms servis', Srbija svrstana na treće mesto po transparentnosti u izvozu malog i lakog naoružanja u svetu, odmah iza Nemačke i Švajcarske", ističe načelnik odeljenja u Ministarstvu trgovine za izvoz i uvoz naoružanja i vojne opreme Jasmina Roskić.

Kada je reč o uvozu, na prvom mestu je Rusija sa 85 miliona dolara, a slede Belgija i Bosna i Hercegovina.

Bonus video:

(Espreso.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media