VELIKI PODVIG NAŠIH HIRURGA: Sa sestrinom matericom je već u petom mesecu trudnoće!
Naši hiriuzi su sa svetskim stručnjacima uspešno izvršili operaciju, Foto: Pixabay

TRASPLATACIJA MATERICE

VELIKI PODVIG NAŠIH HIRURGA: Sa sestrinom matericom je već u petom mesecu trudnoće!

Njene jajne ćelije oplođene su pre nego što se u Tiršovoj podvrgla zahvatu koji je trajao punih 16 sati i ostaće upamćen kao prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama

Objavljeno:

Prva žena u Srbiji kojoj je, marta prošle godine, presađena materica sestre bliznakinje, očekuje da dobije prinovu ovog leta.

Njoj su u oktobru vraćeni embrioni, a njene jajne ćelije oplođene su pre nego što se u Tiršovoj podvrgla zahvatu koji je trajao punih 16 sati i ostaće upamćen kao prva transplantacija materice u svetu među jednojajčanim bliznakinjama.

Ni godinu dana posle intervencije, tridesetosmogodišnje bliznakinje iz malog mesta na 120 kilometara od Beograda ne žele u medije, a lekari čuvaju njihov identitet.

- Embrioni su vraćeni na jesen 2017. i uskoro očekujemo prvu prinovu. Pacijentkinja i beba su dobro, trudnoća protiče u najboljem redu. - kaže profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj.

Komplikovan zahvat presađivanja materice jedne sestre bliznakinje koja već ima troje dece drugoj izveo je međunarodni tim 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije.

Operaciju su predvodili prof. dr Matis Branštrum iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu i dr Stefan Tulijus, profesor sa Harvarda, šef transplantacione hirurgije.

Posle transplantacije trebalo je sačekati najmanje šest meseci sa vraćanjem embriona.

- Važno je istaći da je ovo posledica dugogodišnjeg truda koji je započeo pre mnogo godina naš učitelj, čuveni hirurg svetskog glasa dr Sava Perović - kaže dr Radojičić.

- Kada je govorio da ćemo ovo postići niko mu nije verovao, čak su ga ismevali. Nastavljamo saradnju sa međunarodnim timom i dalje razvijamo vrhunsku svetsku hirurgiju u Srbiji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.