NEMCI TUŽE NATO ZBOG BOMBARDOVANJA SRBIJE: Gerhard Šreder priznao da je agresija bila zločinački poduhvat?!
NATO agresija razrušila je Srbiju, Foto: Filip Plavčić

griža savesti?

NEMCI TUŽE NATO ZBOG BOMBARDOVANJA SRBIJE: Gerhard Šreder priznao da je agresija bila zločinački poduhvat?!

Advokat koji je podneo tužbu rekao je i da ima podršku bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera

Objavljeno: 09:56h

Dan pred godišnjicu stravičnog NATO bombardovanja SR Jugoslavije, poznati nemački advokat Vilfred Šmit podneo je tužbu protiv Bundsvera (oružane snage Savezne Republike Nemačke) jer su nemački vojnici uzeli učešće u zločinačkom poduhvatu bombardovanja Srbije i jer su slali svoje trupe na Kosovo.

Advokat je podvukao i da ima podršku bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, koji je, kako je naveo, sada saglasan da „raspoređivanje Bundesvera u takozvane kosovske sukobe bez saglasnosti Ujedinjenih nacija nije bilo legalno“.

On dalje navodi da je rat na Kosovu bio samo uvod u dešavanja u Iraku, Iranu, Avganistanu, Siriji...

Politikolog Jelena Vukoičić za „Alo!“ kaže da joj je sasvim logično što se svakog dana pojavljuje sve više onih koji shvataju kakva je nepravda naneta našoj zemlji 1999.

- Kada govorimo o zapadnoj politici, ne možemo reći da su oni generalno shvatili da su pogrešili, samo pojedinci možda jesu. Politika SAD je takva da nikad u obzir ne uzima ni pravdu, ni empatiju, ni demokratiju, ni poštovanje ljudskih prava i suvereniteta drugih država. Zapad i Amerikanci isključivo vode računa o sopstvenim interesima i tako možemo objasniti sve njihove katastrofalne političke odluke, koje smo osetili i na sopstvenoj koži. Najstrašnija je svakako bila odluka da se bez podrške Ujedinjenih nacija, bez dozvole Saveta bezbednosti bombarduje Jugoslavija, to je bio jedan skandalozan čin. Na vrhuncu američke moći bili smo najveća žrtva zapadne politike - kaže na početku ona, pa nastavlja:

- To što se sada pojavljuju pojedinci koji propituju legalnost svega toga donekle je očekivano. Bilo je i ranije političara, novinara, pravnika i uopšte javnih ličnosti koje su se žestoko protivile i koje su kritikovale taj zločin. I ovaj nemački advokat je jedan od njih i napravio je legitiman potez, podneo je tužbu i videćemo šta će biti sa tim. Taj čin ni posle skoro 20 godina ne može da se objasni zdravorazumski, pogotovo ne može da se dovodi u kontekst humanitarne misije. To je kao i Sirija i Ukrajina, misije koje samo služe političkim interesima Vašingtona, samo su kamuflirane kao humanitarne intervencije - kaže ona.

Podsetimo, na današnji dan pre 19 godina počelo je NATO bombardovanje SR Jugoslavije, koje je neprekidno trajalo do 10. juna 1999. godine i koje je uzelo brojne žrtve. Napad je, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, usledio na osnovu naredbe tadašnjeg generalnog sekretara alijanse Havijera Solane.

Devetnaest zemalja sveta se vojnim potencijalom šest stotina puta većim od vojnog potencijala Jugoslavije obrušilo se na nju da „spreči humanitarnu katastrofu na Kosovu“ i tadašnji režim Slobodana Miloševića konačno „baci na kolena“.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.