DANAS JE 22. MART, NAJSUDBONOSNIJI DAN U ISTORIJI SRBIJE: Mnoge velike stvari desile su se na ovaj datum
Foto: Profimedia, Wikipedia

sudbina

DANAS JE 22. MART, NAJSUDBONOSNIJI DAN U ISTORIJI SRBIJE: Mnoge velike stvari desile su se na ovaj datum

Sve je počelo 1196. godine kad je veliki župan Raške Stefan Nemanja odrekao se prestola u korist srednjeg sina Stefana Prvovenčanog

Objavljeno:

Na današnji dan dogodilo se više sudbonosnih događaja, kao ni na jedan drugi datum u srpskoj istoriji.

Naime, 22. mart veoma je bitan za srpsku istoriju jer se iz godine u godinu baš na ovaj dan dešavalo mnogo bitnih događaja za Srbiju.

Sve je počelo 1196. godine kad se veliki župan Raške Stefan Nemanja odrekao prestola u korist srednjeg sina Stefana Prvovenčanog, kojem je dao Rašku na upravu.

Stefan Nemanja
Stefan Nemanja foto: Wikipedia

Godine 1844. proglašen je Srpski građanski zakonik, koji je odigrao značajnu ulogu u pravnom i društvenom životu Srbije.

Na današnji dan 1923. godine Jugoslavija je postala deo tada malobrojne porodice država povezanih vazdušnim saobraćajem sletanjem aviona na liniji Pariz-Carigrad na aerodrom u Pančevu.

Istog dana, godine 1941. Kraljevina Jugoslavija pristupila je Trojnom paktu Nemačke, Italije i Japana. Protokol u Beču potpisali predsednik Vlade Dragiša Cvetković i ministar inostranih poslova Aleksandar Cincar Marković.

Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale Rimski ugovor godine 1957. Po njemu je 1. januara 1958. osnovano Evropsko zajedničko tržište. Organizacija kasnije nazvana Evropska ekonomska zajednica, danas Evropska unija.

Evropska unija
Evropska unija foto: Pixabay

Iako ove informacije nikad nisu potvrđene, navodno su baš na današnji dan godine 1991. predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman se na tajnom sastanku u Karađorđevu dogovorili o podeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsenikom Antom Markovićem.

Slobodan Milošević
Slobodan Milošević foto: Profimedia

Održavanje sastanka i postignut dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, ali brojni izvori kasnije saopštili da za to imaju čvrste dokaze.

Franjo Tuđman
Franjo Tuđman foto: Profimedia, Printscreen Youtube

Samo dve godine kasnije, 22. marta višemesečni pregovori o Bosni i Hercegovini u Njujorku završeni su neuspehom.

Mirovni plan kopredsednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji Sajrusa Vensa i lorda Dejvida Ovena potpisali bosanski Hrvati i Muslimani, a predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić to odbio, smatrajući predložene mape neprihvatljivim za Srbe.

Radovan Karadžić
Radovan Karadžić foto: Reuters

Upravo je i današnji dan godine 1999. predstavljao "dan D" za Jugoslaviju.

Naime, Vlada Jugoslavije prekinula je diplomatske odnose sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom zbog agresije NATO na Jugoslaviju.

Posle prvih vazdušnih udara na području Prištine i još osam gradova u Srbiji, u centru Beograda demolirani su kulturni centri SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Atentat na prvog premijera Republike Srbije izvršen je 12. marta 2003. godine da bi samo deset dana kasnije, na današnji dan Vlada Srbije odlučila da raspusti Jedinicu za specijalne operacije, čiji su pripadnici bili i osumnjičeni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i druga ubistva.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine foto: Fonet

Bonus video:

Dejan Bulatović, Espreso intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.