E, OVO SU PRIJATELJI: Za Srbiju POKLON OD 100 MILIONA EVRA u naredne četiri godine!
Za Srbiju 100 miliona evra u naredne četiri godina, Foto: Reuters / Ruben Sprich

izvor inspiracije!

E, OVO SU PRIJATELJI: Za Srbiju POKLON OD 100 MILIONA EVRA u naredne četiri godine!

Filip Ge je agenciji Beta rekao da je misija Švajcarske da, pre svega, bude "izvor inspiracije" Srbiji za reformisanje obrazovanja

Objavljeno: 15:05h

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge izjavio je danas da će Švajcarska u naredne četiri godine pokloniti oko 100 miliona evra Srbiji. On je agenciji Beta rekao da je Švajcarska medju četiri vodeća strana donatora u Srbiji, pre svega, na nivou lokalnih samouprava, potom ekonomije, dualnog sistema obrazovanja i energetske efikasnosti.

"I za to imamo skoro 100 miliona evra za Srbiju za naredne četiri godine", rekao je Ge i dodao da je od početka saradnje 1991. godine Švajcarska poklonila Srbiji oko 350 miliona evra. Ambasador je naveo da takvu politiku solidarnosti prema Srbiji Švajcarska sprovodi u velikoj meri zahvaljujući tome što u Švajcarskoj postoji velika srpska dijaspora sa skoro 200.000 ljudi koji imaju dvojno državljanstvo - švajcarsko i srpsko. On je ocenio je da Srbija već napravila bitne korake u svom razvoju kada su u pitanju makroekonomske politike, ali da ostaje još puno prostora za unapredjivanje u sektoru privlačenja stranih investitora, zakonskih regulativa i nezavisnosti suda. Ge je agenciji Beta rekao da je misija Švajcarske da, pre svega, bude "izvor inspiracije" Srbiji za reformisanje obrazovanja. "Nikako ne bi hteli da damo sebi za pravo da budemo neka vrsta učitelja, već neko ko će davati savete Srbiji s obzirom na to da je i nemoguće jedan sistem prekopirati u drugoj zemlji, u drugačijim uslovima", rekao je Ge, koji je u ;okviru "Dana ekonomista" u Kragujevcu održao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta na temu "Ekonomske i političke karakteristike Švajcarske - pouke za Srbiju".

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.