SLEDI NAM PUSTOŠ! Četrdeset opština u Srbiji čeka OZBILJNO LOŠ scenario!
Četrdeset opština u ozbiljnom demografskom minusu, Foto: Pixabay/Ilustracija

opasno!

SLEDI NAM PUSTOŠ! Četrdeset opština u Srbiji čeka OZBILJNO LOŠ scenario!

Na popisu 1991. imale su 614.000 stanovnika i ako se ništa ne promeni sredinom veka imaće, sve zajedno, samo 269.000 žitelja

Objavljeno:

Uznemirujuća je nedavno saopštena procena da bi Srbija na prostoru bez Kosova i Metohije do sredine ovog veka mogla da ima dva miliona stanovnika manje nego danas. Za zemlju sa sedam miliona žitelja to je po demografskim merilima strmoglavi pad.

Još više, međutim, uznemirava činjenica da to smanjenje ne bi bilo prostorno ravnomerno, nego negde veće a negde manje, a tamo gde je veće prostor do sredine veka može toliko da opusti da bi država imala demografski gotovo prazne hiljade kvadratnih kilometara.

U realnost ove prognoze uverićemo se ako pogledamo koliko su pojedine opštine smanjile broj stanovnika u periodu između popisa 1991. i 2011. godine.

I ako zatim pretpostavimo da će ista stopa smanjenja po opštinama biti zadržana i u naredna dva dvodecenijska razdoblja. Tako dolazimo do tih uznemirujućih zaključaka da će teritorija velikog broja opština, pre svega u centralnoj Srbiji, ostati gotovo pusta. Reč je o četrdeset opština, od ukupno 161, koliko ih je bilo 1991, koje će, ako se započeti trendovi nastave, do 2051. imati svaka manje od deset hiljada stanovnika. Ili, sve zajedno, 269.000 žitelja (na istom prostoru 1991. bilo ih je 614.000).

Mnoge od njih su jedna uz drugu, što znači da i neki regioni sredinu veka mogu da dočekaju toliko ispražnjeni da ćemo ih porediti s današnjim stanjem u opštini Crna Trava.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.