MANJE DECE U SRBIJI JER JE MANJE BRAKOVA A VIŠE RAZVODA? Ovo su podaci koji će vas iznenaditi (ili baš i ne)
Foto: Pixabay

matičari bez posla

MANJE DECE U SRBIJI JER JE MANJE BRAKOVA A VIŠE RAZVODA? Ovo su podaci koji će vas iznenaditi (ili baš i ne)

A šta kaže statistika? Da li se broj brakova u Srbiji smanjio?

Objavljeno: 14:42h

Čujemo ovih dana da će Srbija lagano nestati, da je dece sve manje, i da nam je pad nataliteta ključni problem. U isto vreme dnevna štampa nas "bombarduje" pričama da su matičari bukirani, da se na venčanje čeka do kraja leta, pa nas ovo dovodi u pitanje: da li nam manjkaju deca, a ne manjkaju brakovi, ili o čemu se tu radi?

Prvo smo hteli da proverimo da li su matičari zaista toliko prebukirani. Proverili smo to pozvavši par beogradskih opština.

U opštini Stari grad matičar nam je rekao da već u četvrtak ima slobodan termin u 13:30h (dakle za dva dana), dok su nam u opštini Rakovica dali slobodan termin već sutra.

A šta kaže statistika? Da li se broj brakova u Srbiji smanjio?

Poslednji dostupni podaci odnose se na 2016. godinu kada je u Srbiji zaključen 35.921 brak. To je 2,8 odsto manje nego u 2015. kada je registrovano 36.949 brakova, saopštio je Republički zavod za statistiku.

foto: Pixabay

Prosek prilikom stupanja u brak za žene je 31 godina, a za muškarce 34 godine. Ako uporedimo sa podacima iz 2008.godine vidi se da je granica i te kako pomerena!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, žene su se pre 10 godina najčešće udavale u 26-oj godini, a muškarci odolevali sve do 29 godine.

U 2016. najveći broj razvedenih parova imao je decu i razvedeno je je 9.046 brakova, dok je 2011. godine bilo 8.251, što znači da je stopa razvedenih brakova bila manja za skoro hiljadu.

No, sada se postavlja logično pitanje - da li je pad u broju sklopljenih brakova povezan sa alarmantnim stanjem na koje je upozorio predsednik Srbije.

foto: Pixabay

Aleksandar Vučić rekao je da u Srbiji "nema dece, i da je to ključni problem".

Najavio da će Srbija u narednom periodu početi da primenjuje razne mere za podsticaj rađanja,a jedan od tih mera je da za prvo dete dodeljuje 100.000, za drugo dete 10.000 mesečno dve godine, za treće dete 12.000 mesečno u toku 10 godina, a za četvrto dete 18.000 evra.

Pogledajte bonus video :

(Teodora Radović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.