KAKO IM USPEVA? Priština zavadila i masone!
U junu 2014. godine konstituisana je prva kosovska loža - Dardanija, Foto: Pixabay

suspenzija

KAKO IM USPEVA? Priština zavadila i masone!

Ujedinjena velika masonska loža Engleske suspendovala je pre tri dana odnose sa Velikom ložom Albanije

Objavljeno:

Kosovo je postalo seme razdora i među slobodnim zidarima. Naime, Ujedinjena velika masonska loža Engleske suspendovala je pre tri dana odnose sa Velikom ložom Albanije, jer je pod njenim autoritetom na Kosovu formirano nekoliko masonskih loža.

Prvu je osnovao veliki majstor Albanije 2014. godine, i taj potez su ostale velike lože sa ovih prostora okarakterisale kao neovlašćen, ali i kao invaziju na teritoriju koja potpada pod masonsku sferu Regularne velike lože Srbije.

Tim povodom, na sastanku evropskih velikih majstora u Beogradu, u junu 2015, postignut je sporazum koji je potpisao veliki majstor Albanije, a koji između ostalog predviđa da loža na Kosovu neće "potpadati" pod albansku. Takođe je dogovoreno i da počne diskusija sa velikim majstorom Srbije u vezi sa budućim razvojem masonerije na Kosovu. Od potpisivanja tog sporazuma, međutim, Albanija je "asistirala" u osnivanju još dve lože na Kosovu.

Zbog svega ovoga, Ujedinjena velika masonska loža Engleske, kojom rukovodi vojvoda od Kenta, suspendovala je odnose sa Velikom ložom Albanije dok se situacija ne istraži.

Veliki majstor Velike nacionalne lože Srbije Dragoslav Pavlović objašnjava da još od 18. veka postoji odredba koja važi za sve masone, a to je da u jednoj zemlji postoji samo jedna masonska vlast i masoni iz jedne države ne mogu da prave lože u drugoj. Po njegovoj oceni, loža iz Albanije koja je pravila lože na Kosovu na to nije imala pravo.

Velika loža Kosova, prema izveštajima kosovskih medija, osnovana je 17. februara ove godine. Kako je tada saopšteno, u junu 2014. godine konstituisana je prva kosovska loža - Dardanija, a kasnije su nastale još dve, i sve tri su radile pod nadležnošću Velike lože Albanije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.