U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 14 godina od martovskog pogroma!
Martovski pogrom obeležen je kod Spomenika Istine, polaganjem cveća i paljenjem sveća, Foto: Printscreen

parastos

U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 14 godina od martovskog pogroma!

Cveće je položio pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

Objavljeno:

Parastosom za Srbe stradale na današnji dan 2004. godine služenom kod Spomenika Istine, polaganjem cveća i paljenjem sveća kod spomen ploča Jani Tučev i Borivoju Spasojeviću danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 14 godina od martovskog pogroma. Cveće su položili pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Momčilo Arlov i predstavnici Srpske liste.

Petković je rekao je da su 17. i 18. marta 2004. godine "horde albanskih ekstremista, u planiranoj akciji, izvršili etničko čišćenje nad srpskim narodom na prostoru celog Kosova i Metohije", dodajući da je 17. mart jedan od najtežih zločina u novoj istoriji Evrope, koji se dogodio u prisustvu medjunarodne zajednice i oružanih snaga, čiji je jedini posao bio da zaštite Srbe.

- U dva dana etnički je očišćeno šest gradova, deset srpskih sela, ubijeno osmoro Srba, 4.012 Srba proterano, preko 800 srpskih kuća uništeno, 954 Srba ranjeno, 35 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve oskrnavljeno i spaljeno, od kojih su 19 predstavljali bisere srpske svetske duhovne baštine prvog reda - rekao je Petković.

On je kazao da se proterani Srbi nisu vratili na svoja ognjišta zato što im je i posle 14 godina, bezbednost ugrožena, imovina uzurpirana, a "zastrašivanja gotovo svakodnevna, podla i dolaze najčešće od onih albanskih struktura koje ne žele da se Srbi ikada vrate na svoja vekovna ognjišta". Petković je podsetio da su Borivoje Spasojević i Jana Tučev ubijeni hicima iz snajpera iz južnog dela Kosovske Mitrovice.

Bonus video:

(KURIR TV VESTI) OSTALI BEZ STANA ZBOG PREVARE POSTANARA! Evo kako su izvršitelji oteli stan porodici Maurer!

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.