OGLASIO SE RTS: Nismo smanjivali ton Vesiću!
Goran Vesić predstavnik Srpske napredne stranke, Foto: Miloš Miškov

laž ili ne?

OGLASIO SE RTS: Nismo smanjivali ton Vesiću!

Problem u ovoj vrsti debatnih emisija nastaje kada više učesnika u diskusiji govori istovremeno

Objavljeno:

Tri stručnjaka sa Katedre za snimanje i dizajn zvuka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, vanredni profesori dr Zoran Maksimović i Nikola Kokotović i docent Dino Dolničar posle analize dve emisije "Upitnik", od 27. februara i 1. marta su zaključili da su one "u potpunosti u skladu sa tehničkim standardima evropske unije emitera EBU R128" .

RTS je zatražio mišljenje stručnjaka pošto su u javnosti iznete tvrdnje da je po nalogu rukovodstva RTS namerno snižen ton Goranu Vesiću, predstavniku Srpske napredne stranke u emisiji "Upitnik" emitovanoj 1. marta.

Ovaj nalaz se podudara sa analizom koju je uradio stručni tim RTS.

RTS je tražio i analizu REM, ali je nije dobio.

Problem u ovoj vrsti debatnih emisija nastaje kada više učesnika u diskusiji govori istovremeno. Tada je tehnički nemoguće da jačina zvuka svakog sagovornika bude jednaka. Uvek se najbolje čuju govornik kome je data reč i voditelj.

Kada govore voditelj ili jedan od učesnika u debati upadice ostalih se "dodaju do maksimalno mogućeg tehničkog nivoa zvuka", kako bi se razumelo ono što govori onaj kome je data reč, a ne onaj koji upada u reč.

Kada učesnik koji nema reč hoće da nadjača onoga kome je data reč postiže suprotan rezultat, on je akustično glasniji samo u studiju, ali u prenosu postaje tiši nego kada govori uobičajenom jačinom glasa.

Analiza RTS pokazuje da nije bilo razlike u tretmanu gostiju emisije, a taj nalaz potvrđuju i stručnjaci Katedre za zvuk koji zaključuju i da je emisija od 1. marta "uobličena tehnički preciznije i usklađenije u odnosu na emisiju Upitnik od 27. februara".

Bonus video:

(VIDEO) FILMSKA AKCIJA POLICIJE U BEOGRADU I TRSTENIKU: Tri zolje, kilo dinamita, mina i samostrel! Trojac pao sa ARSENALOM!

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.