PRAVO U CENTAR! Bili smo u STRELJANI prvi put u životu! Ovo je sve što bi trebalo da znate kao početnik (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

u metu

PRAVO U CENTAR! Bili smo u STRELJANI prvi put u životu! Ovo je sve što bi trebalo da znate kao početnik (FOTO)

"Koji je pištolj najbolji isto je pitanje kao i koji je auto najbolji"

Objavljeno: 09:35h

Gađanje iz vatrenog oružja u streljani uživo je uzbudljiv izazov za svakoga i zaista jedinstvena i uzbudljiva prilika. Osim izazova služi i za opuštanje od svega, a najbitnija je preciznost ali i jaka volja. Poslednjih dve godine žene su zastupljenije u streljani.

Zato smo došle u streljanu Target, da se prvi put oprobamo i u "ciljanju".

Sa zaposlenima u streljani popričali smo o osnovama ovog, nekome sporta, nekome hobija.

Strelište je zatvorenog tipa, dužine 15 metara sa 5 pucačkih mesta. Kakav je izbor oružja?

Ovo je pištoljsko strelište. Kratke cevi, pištolji i revolveri. Oni su domaće i strane proizvodnje. Ima mnogo toga u raznim kalibrima. Isključivo samo punoletna lica mogu da dolaze u strelište.

Postoji li obuka za maloletna lica?

foto: Filip Plavčić

Mislim da se to kosi sa zakonom da dolaze maloletnici. Imate streljaštvo gde se gađa vatrenim oružjem iz kalibarskih pušaka i to treniraju deca od dvanaest, trinaest godina. Mi smo ovde u strelištu imamo princip da maloletni ne mogu. Mogu samo punoletni sa važećim ličnim kartama, da nisu vidno pijani, ili pod uticajem nečeg drugog.

foto: filip plavčić

Kakve vrste obuke postoje?

Imate obuku koju predviđa zakon, dakle po važećem zakonu obuci i municiji niko ne može da nabavi vatreno oružje, da nasledi i da ide u lov dok ne prođe obuku. U rukovanju vatrenog oružja to vam je tako od 01.01.1999 godine. Ako pričamo o toj obuci mi to radimo. Licencirani smo za to. Obuka traje dva dana. Sastoji se od teorijskog i praktičnog dela.Teorijski sadrži tri oblasti: balistika, zakon o oružju i municiji i bezbedno rukovanje oružjem. Posle se ide na praktično. To je: punjenje, pražnjenje, sklapanje, raskalpanje, zastoji, gađanje. Tu se polaže ispit pred komisijom od tri člana. Glavni u toj komisiji je neko iz MUP, sličan je princip kao kod vozačkog ispita. To je deo obuke koji svi moraju da prođu, osim toga što su oslobođeni aktivni penzionisani policajci i vojna lica.

Postoje četiri vrste obuke, jedna je za pištolj revolver, druga je za lovački karabin, treća je za lovačku pušku i četvrta za malokalibarsku pušku. To je taj deo priče o obaveznoj obuci.

Što se tiče rekreativnog pucanja zavisi od čoveka do čoveka. Tu je instruktor da pokaže sve, ako žele više da vežbaju instruktor im se više posveti.

Održavate li takmičenja ?

Imamo sad dvadeset i četvrtog za godišnjicu početka bombardovanja. Mi pravimo i komercijalna i humanitarna takmičenja. Radili smo prošle godine u februaru za NURDOR udruženje roditelja dece obolela od raka. Tu se skupilo 120,130.000 dinara za jedno popodne. Sav prihod je išao tamo. Pre dva, tri meseca smo imali dobrovoljno davanje krvi. Ekipa iz KBC Zemuna je došla i poređala krevete. Ovo sad što bude bilo prikupljeno ići će za Zvečansku.

Sva takmičenja su amaterska. Dešavalo se nekad da se provuče neko ko je na primer instrukor u SAJ, ali se vodi kao amater jer se nije nikada takmičio negde. Svi se mi uglavnom poznajemo pa onda nisi u konkurenciji. Takmičenja uvek vežemo za neki događaj,kao npr za prošli osmi mart.

foto: Filip Plavčić

Koje oružje biste preporučili početnicima?

Koji je pištolj najbolji isto je pitanje kao i koji je auto najbolji. Sve je to u principu isto, ali razlika postoji između pištolja i revolvera. Magnum nije isto oružje, već oznaka za pojačano punjenje metka. Ima standardna municija i magnum. Revolveri su na doboš. Postoji još jedna podela da su revolveri defazivna a pištolji ofanzivna oružja. Za revolver ne treba posebna obuka, napuniš i pucaš a pištolj već ima mnogo tih drugih radnji. Ko nema nameru da vežba i da se posvećuje tome revolver je bolji. Prostiji je za rukovanje. Sve ima svoje prednosti i mane.

foto: Filip Plavčić

Koja je svrha prigušivača? Koliko se pritaji zvuk pucnja tad?

Idemo sad u nauku. Postoje dve komponente pucnja, prva je da metak ispaljuju barutni gasovi, a oni su ugrejani na skoro 3 000 stepeni. Nakon što izleti iz cevi, kad se sudari sa vazduhom čuje se pucanj. Prigušivači rade tako što ti gasovi ne idu odmah u vazduh nego kroz neke pregrade na prigušivaču. Prođu i ohlade se. Drugi segment zvuka je probijanje zvučnog zida. Tu ne može da priguši ništa. Nema prigušivača koji može da priguši zvuk skroz, ali može da ga utiša. Zrna koja su sporija od zvuka, njih može priguši prilično ali i to se čuje. Nije to kao na filmu.

Pogledajte bonus video :

(Radović Teodora / Milica Drinčević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.