EPIDEMIJA BOGINJA TRAJAĆE DO LETA: Sledeće godine nam stiže nova zaraza, EVO O ČEMU SE RADI!
Epidemija boginja trajaće do leta, Foto: Pixabay

epidemiolog tvrdi

EPIDEMIJA BOGINJA TRAJAĆE DO LETA: Sledeće godine nam stiže nova zaraza, EVO O ČEMU SE RADI!

Do sada je obolelo više od 3.000 pacijenata, a devetoro je umrlo od posledica komplikacija izazvanih morbilima

Objavljeno:

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, dr Predrag Kon kaže da smo u ovom trenutku dostigli maksimum obolevanja, odnosno špic epidemije. Do sada je obolelo više od 3.000 pacijenata, a devetoro je umrlo od posledica komplikacija izazvanih morbilima.

- Mi smo sada na maksimumu na osnovu svih podataka koje pratimo u Gradskom zavodu. Beograd je dvomilionski grad, ima najviše stanovništva i sada najviše učestvuje u obolevanju. Poslednjih nekoliko nedelja izravnala se krivulja, imamo i povećan broj smrtnih ishoda, što ukazuje na to da se nalazimo u nekom maksimumu obolevanja. U narednom periodu imaćemo promenu klime, ulazimo u proleće, pa će se manje prenositi bolest, jer ćemo sve manje vremena provoditi u zatvorenom prostoru - objašnjava Kon.

On smatra da tok epidemije može imati dva scenarija, a sve zavisi od obuhvata imunizacije.

- Epidemija će potrajati i tokom aprila i maja, a posle toga očekuje se smanjivanje. Ali, da se ne zavaravamo, ako ne dođe do promene u broju vakcinisane dece, epidemija se neće zaustaviti. U predškolskom uzrastu, do pet godina starosti, još imamo 20 odsto nevakcinisanih, u uzrastu od sedam do 10 godina obuhvat imunizacije je veći od 95 odsto, dok su stariji od 10 godina zaštićeni najviše, 97 odsto. To se vidi i u registru obolevanja, prema kojem najviše obolevaju mališani predškolskog uzrasta i njihovi roditelji koji nisu primili obe doze vakcine. Kada bismo uspeli da dođemo do vakcinisanosti dečje populacije od 95 odsto, zaustavila bi se epidemija, odnosno krenulo bi njeno usporavanje - naglašava epidemiolog.

Srbija se po broju obolelih od malih boginja nalazi na trećem mestu u Evropi, prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), iza Rumunije u kojoj su ukupno bila 10.623 zaražena i Italije sa 4.991 pacijentom.

Morbili su u Evropi za dve godine odneli 50 života, a čak 87 odsto obolelih nije bilo zaštićeno MMR vakcinom, jedinom pravom zaštitom od ove bolesti.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, čak 30.000 mališana u Srbiji nije primilo MMR. Govoreći o epidemiji malih boginja, Lončar je rekao da je do sada zabeleženo devet smrtnih slučajeva što, kaže, nije smelo da se desi.

- Najmlađa žrtva imala je samo 15 dana, a najviše obolelih je uzrasta do pet godina - rekao je Lončar.

Na opasku novinara da postoji zakon koji bi trebalo da kažnjava roditelje koji nisu vakcinisali decu, Lončar je rekao da očigledno ni zakon ne može da ih prizove pameti i pozvao medije da se uključe u akciju podizanja svesti o važnosti vakcinacije. Lončar je rekao da ima dovoljno vakcina i da će biti nabavljeno još 10.000.

Male boginje su opasne zbog komplikacija koje mogu da izazovu, kao što su teško zapaljenje pluća, mozga, pa čak i smrt.

U cilju sprečavanja širenja zaraze u vrtićima nije dozvoljeno da borave nezaštićena deca, te roditelji moraju da donesu potvrdu o vakcinalnom statusu mališana. Ipak, glavni centri širenja zaraze, prema rečima epidemiologa, jesu zdravstvene ustanove.

- Ako bi ostali ovakvi uslovi, kada je obuhvat imunizacije u pitanju, nastavila bi se epidemija malih boginja, a sledeće godine nadovezala bi se i epidemija zaušaka, pa bi krenuo i veliki kašalj, a moramo da počnemo da pričamo i o difteriji, zato što je prošle godine vakcinisanost u drugoj godini deteta bila ispod 80 odsto, što je nagoveštaj novih opasnosti - tvrdi dr Kon.

Bedem u Vojvodini, u užičkom kraju više obolelih

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže za „Blic“ da je u pokrajini protiv malih boginja vakcinisano više od 95 odsto građana.

Prema njegovim rečima, to je posebno izraženo u Južnobanatskom okrugu gde je u pojedinim mestima vakcinisano 100 odsto građana, odnosno sve osobe koje podležu obaveznoj vakcinaciji.

- Na taj način je napravljen epidemiološki bedem između severnog i istočnog dela Srbije te je sprečen ulazak iz Rumunije velike epidemije morbila - naglasio je Gojković.

On je podsetio da u Novom Sadu od 5. februara nije registrovan nijedan novi slučaj malih boginja te da je u tom gradu obuhvat vakcine premašio 90 odsto.

Bonus video:

Završen uviđaj ubistva na Dušanovcu, telo odvezeno na obdukciju

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.