DAME, DOBRO PAZITE: Ove poznate Srpkinje IMAJU SNAŽNU PORUKU za žene u Srbiji!
Danas je Međunarodni dan žena - 8. mart, Foto: Filip Plavčić, Dragana Udovičić, Zorana Jevtić, Marina Lopičić, Profimedia

8. mart

DAME, DOBRO PAZITE: Ove poznate Srpkinje IMAJU SNAŽNU PORUKU za žene u Srbiji!

Dan žena je zvanični praznik u 55 zemalja

Objavljeno:

Međunarodni dan žena - 8. mart kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca obeležava se danas širom sveta. Dan žena je zvanični praznik u 55 zemalja, a u Kini i u Nepalu taj dan je za žene neradni. Povodom 8. marta, neke od naših poznatih dama imale su poruke za sve žene u Srbiji.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je za "Espreso" da želi da poruči svim ženama Srbije parafrazirajući majku Terezu da se naša koža s godinama nabora, starimo, ali snaga, ljubav i hrabrost koju nosimo ne stari.

foto: Filip Plavčić

- To je naše gvozđe kome ne smemo dopustiti da zarđa. Zelela bih da vidim više žena preduzetnica, jer prava emancipacija je ekonomska emancipacija. Želela bih da se žene radosno odlučuju na materinstvo, da ih ima što više na fakultetima, u politici. Čuvamo svoje majke i bake, čuvajmo njihovo zdravlje, jer one su stub i oslonac svake porodice, ali i društva. Srecan 8. mart - poručila je Rašković Ivić.

foto: Espreso

Odbornica Srpske napredne stranke Maja Gazdić rekla je da je u državi i društvu važno podizati svest o pravima i položaju žena.

- Ljudska prava su i ženska prava i obrnuto, a samo obrazovane i ekonomski nezavisne žene mogu da odgovore savremenim izazovima koji se pred njih stavljaju i stvaraju društvo jednakih mogućnosti za sve. Žene mogu i treba da biraju u životu da li žele da budu pobednice ili gubitnice jer kao žene pobednice dugujemo budućim generacijama lepšu i bolju budućnost koju su za nas gradile i za koju su se izborile žene pre 100 godina. Srećan 8. mart želim svim ženama uz poruku da sačuvaju dostojanstvo i doslednost i ostanu svoje, jer nije važno samo ostavljati dobar utisak već i vidljiv trag u vidu postignutih rezultata - rekla je Gazdićeva.

foto: Dostajebilo.rs

Poslanica Pokreta Dostaje bilo, Ana Stevanović poželela je damama da budu hrabre, da se školuju.

- Da ne odustaju nikad od onog što žele i što misle da je ispravno. I da se u životu, što privatnom, što poslovnom, uvek bore za ispravne stvari, istinite, bez ikakvog straha i bojazni, jer to je jedini način da nešto mogu da postignu i da se izbore za bolji položaj - poručila je Stevanovićeva.

foto: Filip Plavčić

Portparol Hitne pomoći, Nada Macura poručila je svim damama da budu pažene, mažene i da se nasilje ne vrši nad njima.

- Da budu srećne u porodici, da nikada nemaju nekih velikih problem au radnoj sredini i svakako, da uživaju u životu koliko god je to moguće, i da ih služi dobro zdravlje - rekla je Macura.

foto: Damir Dervišagić

Voditeljka Snežana Dakić kaže da dame treba da slave svakog dana svoju ličnu pobedu, pa makar i onu najsistniju.

- Nemojte da brojite samo svoje nedostatke. Naročito ne odbijajte da slavite svoju slobodu, ravnopravnost, pravo na nezavisnost, na obrazovanje, pravo glasa, pravo da volite po svom izboru i da se oblačite onako kako vama odgovara, a sve to simbolizuje 8. Mart. Kolliko do pre par decenija, položaj žena bio je mnogo nepovoljniji. I zato, živeo jači pol - žene i živela ženska prava - rekla je Dakićeva.

Bonus video:

Aleksandar Šapić, intervju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.