Pretnje smrću protivnicima promene naziva Zrenjanina
Ovaj predlog naišao je negodovanje, Foto: Wikipedia

inicijativa

Pretnje smrću protivnicima promene naziva Zrenjanina

Ta organizacija navodi da je pretnje uputio "Ivan Radosavljević, osnivač organizacije Srbski ponos, kako se sam predstavlja, iz Petrovgrada"

Objavljeno:

Organizatorima tribine "Petrovgrad? Neće proći!" koja je najavljena za subotu u Zrenjaninu kao izraz protesta zbog namere gradskih vlasti da promene naziv tog grada u "Petrovgrad, upućene su pretnje smrću preko interneta i prijavljene policiji.

- U komentarima ispod najave tribine, upućene su pretnje i pozivi na linč građana i građanki Zrenjanina koji žele da čuju govornike tribine - navela je u saopštenju nevladina organizacija "Skaska" iz Zrenjanina.

Ta organizacija navodi da je pretnje uputio "Ivan Radosavljević, osnivač organizacije Srbski ponos, kako se sam predstavlja, iz Petrovgrada".

- Atmosfera koja je napravljena u Zrenjaninu, zahvaljujući udruženju "Petrovgrad" je nedopustiva. U 21. veku, u multietničkom gradu, koji je nekada bio centar građanske svesti, nasilno se nameće promena imena grada, nasuprot simbolu antifašističke borbe, a građani koji se ne slažu, suočavaju se sa pretnjama različitih desničarskih organizacija i pojedinaca - piše saopštenju.

- Upozoravamo da je opasno igrati se nacionalizmom, posebno u zemlji koja se još nije suočila sa svojom ratnom prošlošću, a zaključujemo i da osveta poraženih u Drugom svetskom ratu uzima sve više maha. Desničari i nacionalisti parališu ceo region, isti su im motivi i retorika u Hrvatskoj, Bosni i kod nas a naše je da im pošaljemo jasnu poruku: Neće proći, Zrenjanin je naš grad. Da Zrenjanin ostane Zrenjanin! - piše u saopštenju.

Inicijativa za promenu naziva grada Zrenjanin u Petrovgrad je potekla od Budimira Jovanovića, lokalnog biznismena, a nju je podržao i sam gradonačelnik Janjić. Međutim, inicijativa je naišla na otpor određenog broja Zrenjaninaca.

Bonus video:

Aleksandar Šapić, intervju

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.