KLJUČ U RUKE: 235 izbegličkih porodica dobilo dom u Ovči (FOTO)
Foto: Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

Novi stanovnici

KLJUČ U RUKE: 235 izbegličkih porodica dobilo dom u Ovči (FOTO)

Dugo ste čekali ovaj dan, predugo. Sada je on došao, dan kada će vaše ime biti na vašim vratima. Želim vam dug, zdrav i srećan život pod novim krovom“ rekao je komesar Cucić obraćajući se okupljenim korisnicima kojih je bilo više od 600

Objavljeno: 15:48h

U naselju Ovča uručeni ključevi za 235 stanova izbegličkim porodicama

U beogradskom naselju Ovča danas su uručeni ključevi za 235 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda. Stanovi su izgrađeni u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa (RSP).

Vrednost projekta je 9,8 miliona evra. Od te sume 5,4 miliona evra za izgradnju ovih stanova obezbeđeno je iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Evropska unija, dok je ostalo obezbedio Grad Beograd. Gradnja stanova je započela u septembru 2016. godine, izvođač radova bio je „Zlatibor gradnja“, a projektovanje i nadzor nad izvođenjem obavio je Saobraćajni institut CIP.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao vodeća institucija, sprovodi Regionalni stambeni program u Srbiji. U ovom trenutku istovremeno se implementira šest potprojekata. Do sada je, kroz RSP, u Srbiji krov nad glavom obezbeđen za 1831. porodicu.

Ceremoniji uručivanja ključeva prisustvovali su brojni ugledni zvaničnici iz Srbije, predstavnici donatora, stranih ambasada, međunarodnih organizacija i partnerskih zemalja iz regiona. Okupljenim porodicama, koje su dugo čekale svoj krov nad glavom, obratili su se prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, a u ime najvećeg donatora zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar. U ime Grada Beograda govorila je Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaptitu. Skupu su se obratili i Kurt Doneli, zamenik ambasadora Sjedinjenih američkih država, Vasilis Petrides, u ime Banke za razvoj Saveta Evrope, Džozef Melot, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji, Hans Šoder , šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji i korisnica Aleksandra Stijelja. Ministar Dačić je podsetio da je kamen temeljac za ove stanove postavio u septembru 2016. godine i i da su objekti završeni u roku. Dodaoje da Srbija ulaže napore, i nastaviće to da čini, da pronađe i obezbedi trajna rešenja za izbeglice koje su '90-ih godina prošlog veka napustile domove širom bivše Jugoslavije i rešile da ostanu u Srbiji.

"Srbija je svesna činjenice da su za rešavanje ovako teških pitanja potrebni i vreme i iskrena posvećenost, da je neophodna saradnja država porekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronađu pravična i održiva rešenja", dodao je i izrazio zahvalnost na podršci Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije, i međunarodnim partnerima - EU, UNHCR, OEBS, kao i mnogobrojnim bilateralnim donatorima.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je rekao da je ovo radostan dan za sve.

Podela stanova u Ovči
Podela stanova u Ovčifoto: Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

„Dugo ste čekali ovaj dan, predugo. Sada je on došao, dan kada će vaše ime biti na vašim vratima. Želim vam dug, zdrav i srećan život pod novim krovom“ rekao je komesar Cucić obraćajući se okupljenim korisnicima kojih je bilo više od 600.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Grada Beograda Nataša Stanisavljević rekla je da je Grad Beograd u zbrinjavanje izbeglica uložilo već osam miliona evra što je obezbedilo krov nad glavom za 925 porodica.

Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa delegacije EU u Srbiji podsetila je da je EU kao najveći donator izdvojila više od 230 miliona evra za stambenio zbrinjavanje izbeglica u okviru regionalnog stambenog programa.

Nakon obraćanja govornika, usledilo je svečano uručivanje ključeva korisnicima.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije,Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženijie izbegličke porodice u sve četiri države.

Sprovodi se uz podršku Banke za razvoj Saveta Evrope, OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske,Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Program sprovodi Banka za razvoj Saveta Evrope.

BONUS VIDEO:

Maja Gazdić (SNS), Espreso intervju


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.