VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI: Ova mesta su ugrožena, nivo vode raste, PRETE POPLAVE!
Očekuje se novi talas topljenja snega, Foto: Fonet

sve je gore stanje

VANREDNA SITUACIJA U SRBIJI: Ova mesta su ugrožena, nivo vode raste, PRETE POPLAVE!

U narednom periodu očekuje se dodatno topljenje snega što će dovesti do porasta vodostaja na rekama

Objavljeno:

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Živko Babović izjavio je da je zbog opasnosti od poplava na teritoriji Žitorađe, Doljevca i Prokuplja danas proglašena vanredna situacija. - U toku jučerašnjeg dana došlo je do pojave veće količine vode u opštini Žitorađa usled topljenja snega. U toku noći i dana to stanje se proširilo na Prokuplje i Doljevac, gde je takođe proglašena vanredna situacija - objasnio je Babović. Prema njegovima rečima, imajući u vidu najavljenu vremensku prognozu u narednom periodu očekuje se dodatno topljenje snega što će dovesti do porasta vodostaja na rekama.

Preduzimaju se sve preventivne mere
Preduzimaju se sve preventivne mere foto: Fonet

- Nadamo se da će to biti pod kontrolom. Sreća je što je zemlja suva, jer smo u prethodnom periodu imali sušan period, tako da će zemlja moći da apsorbuje određenu količinu vode, kako ona ne bi isplivala na površinu - naveo je Babović. Sektor za vanredne situacije, kako je naveo Babović, uputio je instrukciju svim predsednicima opština, koji su ujedno i komandanti opštinskih štabova za vanredne situacije, da se odmah preduzmu sve preventivne mere kako bi se sprečili eventualni problemi, sazovu sednice štabova i obavi priprema svih javnih komunalnih preduzeća. Takođe, kako je naveo, Sektor za vanredne situacije stavio je u pripravnost sve svoje snage koje će, ukoliko bude bilo potrebno, odmah reagovati, a u Zaječar je već upućen tim za spasavanje na vodi koji je stavljen na raspolaganje lokalnom štabu za vanredne situacije i koji će pružiti pomoć. Babović je istakao da Sektor za vanredne situacije planira da u pripravnost stavi i ovlašćena pravna lica, odnosno druge subjekte čiji kapaciteti mogu biti stavljeni u funkciju ukoliko bude bilo potrebe.

On je dodao da je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić održao i koordinacioni sastanak sa direktorom javnog preduzeća „Srbija vode“ i rukovodstvom Republičkog hidrometorološkog zavoda u cilju realne procene mogućnosti porasta vodostaja na rekama usled naglog topljenja snega. Babović je najavio da će sutra biti održana i vanredna sednica Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj će biti razmatrana aktuelna situacija i data zaduženja svim subjektima koji u slučaju većeg izlivanja reka mogu učestvovati u aktivnostima zaštite i spasavanja na prostoru Republike Srbije. Izjavu načelnika Babovića možete preuzeti sa FTP servera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Bonus video:

Redakcija Espresa je trčala sa Igorom Kovačevićem u akciji SMS za kilometar!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.