Sestre INŽENJERKE nikako nisu mogle da nađu posao. A onda su se bacile sa na proizvodnju SIRA i KAJMAKA! Ubijaju se od posla, a imaju i VAŽNU MISIJU!
Ljupka i Marta su vredne i predane svom poslu, Foto: Printscreen RTS

POKRENULE BIZNIS

Sestre INŽENJERKE nikako nisu mogle da nađu posao. A onda su se bacile sa na proizvodnju SIRA i KAJMAKA! Ubijaju se od posla, a imaju i VAŽNU MISIJU!

Ljupka i Marta biće najsrećnije ako siru iz svoje mlekare, naročito kraljevačkom kajmaku, koji je tridesetih godina prošlog veka bio brendiran kao žički kajmak, vrate nekadašnji ugled

Objavljeno:

Diplomirani ekonomista, Ljupka Janić iz Žiče, čekajući konkurse i pišući molbe za posao, rodila je troje dece i pre dve godine odlučila da na porodičnom imanju proizvodi sir i kajmak. Njena mlađa sestra, koja je diplomirala ekologiju, odlučila je da joj se pridruži.

Na svoju malu mlekarsku radionicu prenele su dugu tradiciju proizvodnje mleka porodice Janić, iako uložena sredstva i veliki rad nije pratila odgovarajuća zarada.

- Na ideju smo došli tako što smo imali malu otkupnu cenu mleka - svega 24 dinara po litru, i bilo je pitanje da li da ostanemo sa tom proizvodnjom ili ne.

U proizvodnji mlečnih proizvoda im pomaže i muž jedne od njih
U proizvodnji mlečnih proizvoda im pomaže i muž jedne od njih foto: Printscreen RTS

Onda smo se odlučili da napravimo mini mlekaru i tako smo krenuli biznis - ističe Ljupka za RTS.

Sestra Marta joj je često dolazila da joj pričuva decu, pa je vremenom i ona zavolela ovaj posao.

- Ustajem u pet sati da bih stigla u šest na autobus, ovde sam oko pola sedam, i krećemo sa slivanjem kajmaka ujutru rano.

Srećom, potražnja je toliko porasla da dve sestre već imaju problem kako da proizvedu toliko sira i kajmaka.

- Sve proizvode prodajemo ovde kod nas u mlekari, zadovoljni smo cenom. Sada ispadne negde 60 dinara po litru u preradi i od ovog posla može da se živi u Srbiji - kaže Ljupka.

Zadovolljne su rezultatima
Zadovolljne su rezultatima foto: Printscreen RTS

- Litraža mleka se sve više povećava, tako da smo za sada zadovoljne - dodaje Marta.

U lancu proizvodnje svoju ulogu ima i Ljupkin suprug Momčilo koji je zadužen za ishranu krava.

- Trenutno imamo sedam krava na muži, dve steone junice, a kako trenutno stvari stoje planiramo da proširimo proizvodnju sira i kajmaka.

Ljupka i Marta biće najsrećnije ako siru iz svoje mlekare, naročito kraljevačkom kajmaku, koji je tridesetih godina prošlog veka bio brendiran kao žički kajmak, vrate nekadašnji ugled.

Bonus video Espreso u poseti brdu Hisar u Prokuplju

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.