USKORO TRANSPLANTACIJA ROŽNJAČE! Otvorena Očna banka na VMA
Vojno medicinska akademija, Foto: Nebojša Mandić

uskoro i kod nas

USKORO TRANSPLANTACIJA ROŽNJAČE! Otvorena Očna banka na VMA

- Očna banka je samo početak stvaranja Banke tkiva u kojoj će se osim očnih procedura izvoditi i druge transplantacije - rekao je Vukosavljević

Objavljeno:

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu danas je otvorena Očna banka na kojoj će se, kako je najavljeno, već za nekoliko nedelja obaviti prve transplatacije rožnjače.

Zastupnik načelnika VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević istakao je da je otvaranje Očne banke, u koju je uloženo 13 miliona evra, zalog za budućnost ne samo za tu ustanovu, već za celo zdravstvo Srbije.

- Očna banka je samo početak stvaranja Banke tkiva u kojoj će se osim očnih procedura izvoditi i druge transplantacije - rekao je Vukosavljević.

Kako je objasnio, Očna banka će se baviti pribavljanjem, čuvanjem, procenom kvaliteta, obradom i distribucijom delova oka radi transplantacije.

foto: Promo

Dodao je da će se omogućiti sprovođenje kontrolisanih i naučno utemeljenih uzimanja rožnjača sa kadavera, njihova priprema, čuvanje i transplantacija.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji prisustvovao otvaranju Očne banke i obeležavanju 174 godina postojanja VMA, istakao da je današnji događaj dobra vest ne samo za vojne otvaranje osiguranike već i za sve druge.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin foto: Promo

- Očna banka je dobra vest za ukupnu zdravstvenu zaštitu i za ukupnu medicinu - rekao je ministar Vulin i dodao da je to još jedan dokaz da ulaganje u Vojsku Srbije znači ulaganje u kvalitet života svakog građanina ove zemlje.

Ministar je istakao da se na VMA svake godine hospitalizuje 30.000 pacijenata, izvrši 20.000 hirurških intervencija, 500.000 različitih specijalističkih pregleda i tri miliona dijagnostičkih i laboratorijskih procedura.

foto: Promo

Vulin je čestitao zaposlenima Dan VMA poručujući da je ta ustanova ponos sistema odbrane i čitave zemlje jer je, kaže, i u teškim vremenima očuvala vojno zdravstvo.

Na današnjoj svečanosti Klinika za kardiologiju i urgentnu internu medicinu proglašena je najboljom klinikom na VMA u prethodnoj godini, a dodelje su i medalje "Dr Vladan Đorđević".

Svečanosti povodom Dana VMA prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, patrijarh srpski Irinej, predstavnici državnih institucija, medicinskih i naučnih ustanova.

Bonus video:

Dom omladine neprohodan za pešake

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.