KOJI OD OVA DVA NEMAČKA DŽINA DOLAZI U SRBIJU? Misterija koju je lansirao hrvatski inovator
Nemci će sa sobom doneti nova radna mesta, Foto: Pixabay

nemaščka kompanija

KOJI OD OVA DVA NEMAČKA DŽINA DOLAZI U SRBIJU? Misterija koju je lansirao hrvatski inovator

I dok se "šuška" o imenu kompanije, ništa jasnije nije ni koje je mesto gde bi ta fabrika trebalo da bude izgrađena

Objavljeno:

Najava da postoji mogućnost da u Srbiju dođe nemačka kompanija za proizvodnju automobila unela je pravu pometnju u regionu. Nadležni u Srbiji ne žele da komentarišu ove najave, čak ni nagoveštaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će jedna važna nemačka kompanija doći u Srbiju. Ipak, kako "Novosti" nezvanično saznaju, najveće šanse ima firma "MD Elektronik" iz nemačkog grada Valdkrajburg, koja se, između ostalog, bavi i proizvodnjom kablova za prenos podataka i elektronskih komponenti.

U toku četvrtka "Novosti" su nekoliko puta kontaktirale sa hrvatskim inovatorom Matom Rimcem, koji je prvi obelodanio da je ova investicija ugovorena, međutim on je prvi put rekao da ne može ništa novo da nam kaže. Potom je na naše pominjanje "MD Elektronika", uz izvinjenje odbio da potvrdi ili demantuje to saznanje.

I dok se "šuška" o imenu kompanije, ništa jasnije nije ni koje je mesto gde bi ta fabrika trebalo da bude izgrađena. Spominju se gradovi u kojima su se ranije pravili avioni, a to su Beograd, Pančevo i Kraljevo.

- Osim informacije da nemačka kompanija treba da dođe u Srbiju ništa više ne znam, čak ni da bi to možda moglo da bude gde se sada nalazi fabrika "Utva" - kazao je Tomislav Bjelogrlić, direktor "Utve avioni" u Pančevu.

I "FOLKSVAGEN" U IGRI

Drugi izvor "Novosti" tvrdi da nije "MD Elektronik" u igri za dolazak u Srbiju, nego da je reč o jednom delu poznatog "Folksvagena".

U portfoliju kompanije "MD Elektronik" navodi se da je firma osnovana 1974. godine i da se bavi proizvodnjom različitih rešenja za prenos podataka za vozila, odnosno kablova, kompjuterskih rešenja i slično. Uz sedište kompanije u Valdkrajburgu, pokrajina Bavarska, sedište imaju i u Češkoj, Pekingu, Njujorku i Meksiku. Kompanija zapošljava više od 4.600 ljudi širom sveta. "MD Elektronik" obuhvata razvoj i proizvodnju kablova za prenos podataka i elektronskih komponenti. Rade kablove za automatske visoke frekvencije kao što su antene, GPS, navigacija... Bave se proizvodnjom senzora za brzinu, ubrzanje, kočnice, ventila za pritisak za kontrolu amortizera i kontrolu elektronske parkirne kočnice.

Kompanija je 2000. godine u Meksiku otvorila laboratoriju za ispitivanje u sedištu kompanije. Od 2011. "MD grupa" fokusira se isključivo na segment automobila. Kao deo toga, sedište korporacije je bilo restrukturirano, a proizvodna mreža u Češkoj Republici proširila se logističkim centrom u blizini Pilsena. U Meksiku su 2015. izgradili novu fabriku, koja je godinu dana kasnije počela da radi.

BONUS VIDEO: Espreso u poseti brdu Hisar u Prokuplju

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.