Srbija na 46. mestu po produkciji naučnih radova u svetu!
Srbija na 46. mestu po produkciji naučnih radova u svetu, Foto: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu

kvantitet i kvalitet!

Srbija na 46. mestu po produkciji naučnih radova u svetu!

Popović je, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, najavio da će Ministarstvo prosvete uputiti javni poziv za 1000 mladih naučnika da uzmu aktivno učešće u okviru domaćih naučnih institucija kako bi privreda dobila značajan podstrek

Objavljeno: 13:57h

Srbija je podigla kvalitet i broj naučnih aktivnosti i radova u poslednjih 10 godina, a sada se nalazi na 46. mestu po produkciji naučnih radova na svetu, izjavio je danas Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja.

Popović je, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, najavio da će Ministarstvo prosvete uputiti javni poziv za 1000 mladih naučnika da uzmu aktivno učešće u okviru domaćih naučnih institucija kako bi privreda dobila značajan podstrek.

Srbija na 46. mestu po produkciji naučnih radova u svetu
Srbija na 46. mestu po produkciji naučnih radova u svetufoto: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu

" Želimo da bolje i kvalitetnije iskoristimo ozbiljan naučni potencijal koji u zemlji postoji, uprkos prisutnoj inerciji u sistemu. Zato upućujemo javni poziv za 1000 mladih naučnika da se pridruže našoj ideji i uzmu aktivno učešće", izjavio je državni sekretar Popović na međunarodnoj koferenciji koju organizuju Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu i Dunavski Transnacionalni Program (program EU).

“Posle decenije porasta potrošnje i uvoza, koji je okončan 2008. godine, kada je započela Svetska ekonomska kriza, Srbija i mnoge druge zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi su morale da revidiraju svoje razvojne strategije, prema investicijama i izvozu. Zbog toga su investicije u fizički i ljudski kapital postale ključne determinante rasta. Glavni proizvod ovog projekta je multidisciplinarni program koji ima za cilj da unapredi nivo znanja i veština koje postoje u društvu vezanih za razvoj projekata koji se odnose na tehnološke i socijalne inovacije. Svedoci smo da inovativnih ideja ima, mogućnosti za finansiranje takođe. Glavno usko grlo za efektniji razvoj inovacione delatnosti je vezan za nedostatak znanja i praktičnih veština”, rekao je prodekan Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.

Srbija na 46. mestu po produkciji naučnih radova u svetu
Srbija na 46. mestu po produkciji naučnih radova u svetufoto: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu

Na konferenciji pod nazivom "Prevazilaženje barijera kod upravljanja istraživačkim projektima socijalnih i tehnoloških inovacija u dunavskom regionu”, učestvovalo je više od 70 stručnjaka iz čitavog regiona iz oblasti inovacija, nauke i biznisa.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.