DUČIĆ JE OVAKO PREDVIDEO SVE ŠTO ĆE ZADESITI SRBE! Budućnost nam je bila ispisana u nekoliko redova!
Jovan Dučić, Foto: Wikipedia

NAPISAO JE PRED SMRT

DUČIĆ JE OVAKO PREDVIDEO SVE ŠTO ĆE ZADESITI SRBE! Budućnost nam je bila ispisana u nekoliko redova!

Danas, njegove reči odzvanjaju jasnije nego ikada!

Objavljeno:

Pesmu “Večnoj SrbijiJovan Dučić je napisao 1943. godine, pred samu smrt.

Kao da je znao da srpskom narodu tek predstoje iskušenja u godinama koje dolaze, ostavio je reči kojima savetuje i bodri svoj rod i dan danas.

Danas, njegove reči odzvanjaju jasnije nego ikada!

VEČNOJ SRBIJI

Čuvaj se, moj rode, svojih stranputica, Jer put neizvestan uvek je put vražiji. Ne boj se jastreba nego kukavica, Ne boj se lažova nego njine laži.

Bog neka te spase tvojih spasilaca, Na svakome uglu ima ih po jedan. Prezri mudrost glupih i glupost mudraca! Nož tvog izdajnika biće uvek žedan.

Kao grom ćeš naći svoga puta, I kao nit zlatna probiti kroz stenu. Zar hrabrost poltrona da ti snagu sputa, I da nož zločinca prospe zadnju venu!

Kosovski vitezi prvi put su znali Za vojsku ubica što će da ih srete: Za gnusno junaštvo onih što su klali U postelji starca, u kolevci dete.

Zastavu ideje u ruci podlaca! Mesto mač što svetli, uvek nož što para! Borca što se blatom mesto kopljem baca, Junaka što pljačka i žreca što hara!

Zastavu u sramni zločin zamočenu; Slobodu u senci tuđih bajoneta; Otadžbinu celu u pljačci i plenu; U krvavoj ruci gde je pričest sveta.

Prezri ljubav podlih i bratstvo ubica. I reč verolomnih i čast klevetnika! Nosi, rode slavni, taj mač bez korica – Znamen krstonosca i Božjeg vojnika!

Da bi štit Ahilov bio slave veće, Sam Bog Hefaistos ode za kovača! I ti, rode srpski, znaj da nikad neće Nož ubice stići dužinu tvog mača.

Znaj samo iz krvi heroja se rađa Zvezda putovođa za daleke pute… Vetrom neba ide mučenička lađa, Suze su nevinih do neba dignute…

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Opanak.net )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.