NOSIO JE ISTE CIPELE 30 GODINA, NAPRAVIO IH JE SAM: Kada čujete priču o PATRIJARHU PAVLU, shvatićete šta znači biti skroman!
Patrijarh Pavle, Foto: Youtube printscreen

veliki čovek

NOSIO JE ISTE CIPELE 30 GODINA, NAPRAVIO IH JE SAM: Kada čujete priču o PATRIJARHU PAVLU, shvatićete šta znači biti skroman!

Patrijarh je svuda išao peške, kad nije mogao, koristio je autobus i uvek je bio u istim cipelama.

Objavljeno: 09:35h

O skromnosti blaženopočivšeg patrijarha srpskog gospodina Pavla zabeležene su mnoge priče.

Ostavljene su nam u amanet kao lekcije o tome kako se postaje uzvišen i poštovan prizemnošću, odricanjem i poštenjem.

U svešteničkim krugovima dugo će se prepričavati kako je patrijarh Pavle imao lepe cipele – lake, udobne i besprekorno sjajne. Patrijarh je svuda išao peške, kad nije mogao, koristio je autobus i uvek je bio u istim cipelama.

- Jeste - osmehivao se patrijarh Pavle kada su ga pitali za cipele.

- Udobne su, mogu u njima dugo da pešačim.

-Gde ste ih kupili?

- Eh, kupio! -rekao i odmahnuo rukom kao da je stavio tačku na razgovor.

Te cipele su nekad bile ženske čizme, a patrijarh ih je našao, bačene, blizu kuće njegove sestre. Zagledao ih, prevrtao, video da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici načinio je sebi dobre cipele.

Patrijarh Pavle je bio veoma cenjen zbog svoje skromnosti i mudrosti. Nije mu bilo ispod časti da šije ili da popravlja prozore. Sećanje na ovog neobičnog, blagog čoveka, koji je bio istovremeno i intelektualac i zanatlija, ostalo je živo i osam godina nakon njegove smrti. Dok su mnogi kupovali luksuzne automobile, on je svuda išao peške ili javnim gradskim prevozom. I to u cipelama koje je sam pravio, ali i popravljao.

Obućarskom zanatu naučio čovek koji je popravljao cipele u blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat “pendžetiranja đona” naučio u manastirima. Jednog dana je video vozača ispred patrijaršije kako menja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovek nameravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Opanak.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.