KAO PRAVOSLAVAC NE MOGU DA UČESTVUJEM U NAPADU: Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju dobio mural u Beogradu (FOTO)
Mural Marinosu Ricidusu, Foto: Građanska stranka Grka Srbije

zahvalan je

KAO PRAVOSLAVAC NE MOGU DA UČESTVUJEM U NAPADU: Grk koji je odbio da bombarduje Srbiju dobio mural u Beogradu (FOTO)

Ricudis je odlikovan i ordenom Svetog cara Konstantina od Srpske pravoslavne crkve

Objavljeno:

Grčki kapetan Marinos Ricudis, koji je 1999. godine odbio da bombarduje Srbiju, dobio je mural sa svojim likom na Dorćolu.

Marinos Ricidus, koji je 1999. godine bio kapetan broda "Temistoklis", odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju SR Jugoslavije i umesto da zaplovi u Jadransko more naredio je da se brod vrati nazad u luku. Zbog tog naređenja je ražalovan i otpušten iz vojne mornarice.

Kako je Ricudis ranije ispričao za "Blic", sudilo mu se pred devet sudova, ali je odluka o prekidu njegove karijere u mornarici doneta za jedan dan. Osim toga, osuđen je na uslovnu kaznu od dve i po godine zatvora. Hrabri kapetan od tada radi na jahtama.

Ricudis je odlikovan i ordenom Svetog cara Konstantina od Srpske pravoslavne crkve.

- Bio je fantastičan osećaj doneti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam našao prijatelje u Srbiji i što delimo zajednička sećanja - rekao je Marinos ranije za "Blic".

Građani Srbije su mu se još jednom zahvalili oslikavanjem murala sa njegovim likom i zastavama Grčke i Srbije u Dunavskoj ulici na Dorćolu i to upravo na njegov rođendan.

- Grafit u Beogradu. Moj rođendanski poklon. Predivan je. Hvala svim mojim srpskim prijateljima. Grčka - Srbija bliže nego ikada - napisao je Ricudis na svom Fejsbuk profilu.

Bonus video:

POČAST ZA HEROJA: Grk Marinos Ricudis koji je 1999. odbio da učestvje u napadu na Srbiju dobio mural na Dorćolu

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.