JOŠ JEDNA ŽRTVA! Devojka (30) preminula od posledica MORBILA
Nova žrtva boginja, Foto: Zorana Jevtić

devojka nije bila vakcinisana

JOŠ JEDNA ŽRTVA! Devojka (30) preminula od posledica MORBILA

Male boginje su odnele žrtve i u drugim gradovima Srbije

Objavljeno:

Beograđanka M. M. (30) preminula je na Infektivnoj klinici u Beogradu posle komplikacija izazvanih malim boginjama.

Naime, devojka je preminula pre četiri dana, kada je primljena zbog teške upale pluća koja joj se javila kao posledica zaraze malim boginjama. Prema izvorima “Blica”, devojka nije bila vakcinisana, a pre nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava, saznaje “Blic”.

Ovo je druga žrtva malih boginja u Beogradu od početka epidemije u prestonici, od novembra 2017. U decembru, tridesetogodišnji mladić iz Beograda takođe je preminuo od upale pluća koja se javila kao komplikacija malih boginja. Kao i M. M., ni ovaj mladić nije bio zaštićen MMR vakcinom.

Međutim, ono što zabrinjava jeste i to što je čak 725 osoba u Beogradu obolelo od morbila u poslednja četiri meseca, zaključno sa 9. februarom ove godine. Samo u petoj nedelji 2018. zarazilo se 150 ljudi ili duplo više nego sedmicu ranije, kada ih je bilo 76. Analizirajući dob obolelih, vidi se da je epidemija morbila najviše pogodila decu između prve i četvrte godine (209 zaraženih), kao i odrasle strarosti između 30 i 39 godina (167).

Male boginje su odnele žrtve i u drugim gradovima Srbije. Nišlijka (21), koja je mesec dana ranije rodila devojčicu, umrla je u januaru zbog komplikacija izazvanih malim boginjama. Njena ćerka, srećom, iako obolela, nije imala komplikacije, ali je preventivno zbrinuta na Dečjoj internoj klinici. Prethodno je, početkom januara, bitku za život izgubio dvogodišnji dečak J. R. koji je 12 dana bio na aparatima. Dečak je rođen šest nedelja pre termina i zbog nezrelih pluća virus morbila bio je poguban.

U Nišu je primljen i jedan pacijent zbog upale mozga koja je potekla upravo od morbila.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, od početka oktobra 2017. do 14. februara na teritoriji Srbije ukupno su zabeležana 2.222 slučaja malih boginja, od kojih je 1.138 laboratorijski potvrđeno u Institutu „Torlak“. Osim Beograda, epidemija je proglašena u Novom Sadu (815 obolelih), Nišu (455), Kraljevu (188), Leskovcu (64)...

Nije vakcinisano 30.000 dece

U Srbiji ima više od 30.000 dece koja još nisu vakcinisana, kako je nedavno istakao ministar zdravlja Zlatibor Lončar i pozvao roditelje da ne dopuste da mališani budu opasnost po sebe i druge, već da se vakcinišu. Mnogi vrtići već odbijaju da prime decu bez potvrde da su vakcinisana.

Bonus video:

ZAUSTAVLJENI TRAMVAJI ZBOG SNEŽNIH NANOSA!

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.