BERTAŠONU ODOBRENA VIZA: Belgijski novinar naprasno prestao da bude bezbednosna pretnja!
Filip Bertašon, Foto: Youtube printscreen

skandalozan slučaj

BERTAŠONU ODOBRENA VIZA: Belgijski novinar naprasno prestao da bude bezbednosna pretnja!

Rešenjem koje je doneto danas, 19. februara, MUP je poništio sopstveno, drugostepeno rešenje od 8. januara kojim je Bertašonu prvobitno odbijena viza.

Objavljeno:

MUP je produžio vizu belgijskom novinaru Filipu Bertašonu nakon što je "Raskrikavanje" objavilo tekst o pravnoj borbi koju Bertašon već godinu dana vodi jer mu je zahtev za vizu odbijen pod obrazloženjem BIA da je “bezbednosna pretnja”.

- Zvali su me pre sat vremena i odobrena mi je viza. Još uvek ne mogu da verujem. Ništa mi nisu rekli posebno, naveli su da imaju neke “nove elemente”, ne precizirajući kakve, ali da zbog tih “novih elemenata” ja više nisam pretnja, već ugledni građanin. Tako da sam dobio vizu na godinu dana. Evo mi je u džepu - kaže Bertašon za Raskrikavanje.

Rešenjem koje je doneto danas, 19. februara, MUP je poništio sopstveno, drugostepeno rešenje od 8. januara kojim je Bertašonu prvobitno odbijena viza. - Kako se u međuvremenu, od momenta uručenja drugostepenog rešenja stranki, saznalo za postojanje novih činjenica koje bi, da su bile poznate u vreme donošenja drugostepenog rešenja, dovele do drugačijeg ishoda postupka, drugostepeni organ je (...) po službenoj dužnosti ponovio postupak i doneo odluku kao u dispozitivu - navodi se u obrazloženju rešenja.

Kako je moguće da su čitavu godinu srpske institucije smatrale Bertašona bezbednosnom pretnjom, da bi mu na kraju boravišna viza bila naprasno odobrena, još uvek nije poznato, a Raskrikavanje je o ovom slučaju uputilo pitanja MUP-u i BIA.

Premijerka Ana Brnabić novinarima je jutros rekla da nema informacija o ovom slučaju, ali da ako ima indicija da je Bertašon bezbednosna pretnja, one su "sigurno bazirane na činjenicama".

Podsetimo, kako je objavilo Raskrikavanje, belgijskom novinaru Filipu Bertašonu pretilo je proterivanje iz zemlje jer ga je BIA, bez jasnog obrazloženja, proglasila pretnjom po bezbednost Republike Srbije i njenih građana. Ovakav potez nadležnih osudili su Reporteri bez granica, kao i domaća novinarska udruženja. Bertašon je, inače, dopisnik sajta Le Courrier des Balkans, ali radi i za brojne druge ugledne medije sa frankofonogo govornog područja: Mediapart, Politique Internationale, Le Soir, Radio France Internationale, Le Tribune de Genève. On je u intervjuu za Raskrikavanje rekao da veruje da u Srbiji nije poželjan isključivo zbog svog novinarskog rada. On će u utorak u 14 sati u beogradskom Medija centru održati konferenciju za novinare povodom ovog slučaja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Raskrinkavanje.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.