ONI SU BILI SENZACIJA! Prve kragujevačke trojke u 20. veku juče proslavile 75. rođendan! (FOTO)
Prve kragujevačke trojke u 20. veku, NEKAD I SADA, Foto: Privatna arhiva

čudo U KRAGUJEVCU!

ONI SU BILI SENZACIJA! Prve kragujevačke trojke u 20. veku juče proslavile 75. rođendan! (FOTO)

- Najbitnije je da se rađamo. Sve se u životu prevaziđe - kaže Milan, koji ove godine očekuje unuče

Objavljeno:

Na današnji dan, 1943. godine, rođene su prve trojke u 20 veku u Kragujevcu. Bila je to senzacionalna vest koja je prostrujala u okupiranom gradu, u kome je vladala nemaština i beda. Budisava i Toša, trgovac imali su desetogodišnju kćerku Dušicu, kada se za one prilike dogodilo - čudo neviđeno!

Prve trojke u Kragujevcu u 20 veku
Prve trojke u Kragujevcu u 20 vekufoto: Privatna arhiva

U porodičnoj kući, uz pomoć tadašnjeg doktora Božića i babice Zorke, Budisava je na svet donela, ovim redom - Milanku, Dušana i Milana. Milanka i Milan juče su rođendan proslavili bez Dušana koji je preminuo pre sedam godina.

Porodica Đorđević
Porodica Đorđevićfoto: Privatna arhiva

- Bilo je to čudo za ono vreme. Prve trojke u Kragujevcu, a mislim da se svega pet trojki rodilo u poslednjih 120 godina. Majka nam je pričala da smo na svet došli neuhranjeni, od 1,8 do 2,2 kg smo imali. Da bi preživeli iz centra grada su se preselili u Ždraljicu - priča nam Milan. Rođeni su kao zdrava deca. Rat i nemaština naterali su oca Tošu da kupi kravu zbog mleka. Muzli su je na svaka tri sata da bi imalo svežeg mleka, a posle tri meseca dostigli su normalnu težinu.

Pelena naravno nije bilo. Pravljene su od čaršava, od pamučnih tkanina i odeće.

Milan i Rada Đorđević
Milan i Rada Đorđevićfoto: Privatna arhiva

- Samo oni znaju kako su uspevali da nas ishrane i odneguju - priča Milan dok pregleda stare porodične fotografije. Na najstarijoj zajedničkoj fotografiji, starija sestra odevena je u tradicionalnu nošnju, otac Toša u modernom odelu, majka Budisava ih u naručju drži svo troje. Desno na fotografiji je još jedna devojčica. To je tada četvorogodišnja Marica Gadža, čijeg su oca Nemaci streljali u Šumaricama 1941.godine. Majka Budisava je imala veliko srce. Kao članica udruženja Kneginje Zorke, preuzela je brigu o Marici, siročetu sa Korduna. - ona je svekrvu videla u obdaništu i rekla "evo je moja mama". Tako su je doveli kući i ostala je sedam osam godina, sve dok je nisu pronašli ujaci i došli po nju. Otišla je u Inđiju-priča nam Rada, Milanova supruga svedok mnogih zanimljivih događaja vezanih za ovu porodicu. Posle rata komunisti su im oduzeli dućan, sada ga je država vratila, mada se još bore za njega. Uglavnom uz puno ljubavi osmočlana porodica pobedila i nemaštinu i rat. Svi su završili škole, poudavali se i poženili- imaju po "poslednjem popisu" 25-oro potomaka.

“Prebrojali” su se, kaže nam Milan u šali, kada su slavili 60 rođendan. Od tada potomaka Budisava i trgovca Toše ima još nekoliko.

 Milan, Dušanka i pokojni Dušan
Milan, Dušanka i pokojni Dušanfoto: Privatna arhiva

- Najbitnije je da se rađamo. Sve se u životu prevaziđe - kaže Milan, koji ove godine očekuje unuče.

Atrakcije!

- Majka nam je pričala da smo bili prava atrakcija u Kragujevcu. Uspevali su da uvek imamo ista odela, nabavili su i kolica, pa kad u poratnoj čaršiji izađemo u šetnju svi ljudi zastajkuju, pitaju nešto. Bilo je to čudo u ono vreme - priča Milan Đorđević .

Iste godine rođen i Ljuba Moljac!

 Radnja koju su oduzeli komunisti
Radnja koju su oduzeli komunistifoto: Privatna arhiva

Zanimljivo je da se nekoliko dana pre rođenja pre junaka naše priče, u Kragujevcu, nedaleko od njihove kuće 1943.godine rodio i čuveni glumac Miodrag Andrić, poznatiji kao Ljuba Moljac. Moljac je, nakon stotina uloga, u jeku popularnosti, umro 1989.godine, na sceni od izliva krvi u mozak za vreme predstave “Tri nosketara” u Glini.

Nemački komandant čestitao!

Komandant okupiranog grada, Šuster došao je da lično čestita rođenje trojki u kući Đorđevića.

- Razbežalili su se kod koji. Mislili su da hoće da ih strelja - kaže kroz smeh Milan.

Pogledajte bonus video:

(D. Ilić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.